Hoe staat de Eredivisie ervoor in 2022?

Het huidige Eredivisie-seizoen is 24 duels onderweg en 25% van die duels werden gespeeld in 2022. Inmiddels is maart net begonnen en lijkt het ons een goed moment om te kijken naar de stand van de afgelopen zes wedstrijden. 

stand eredivisie 2022, alleen dit kalenderjaar. az bovenaan

AZ eerste

De enige club die nog nog ongeslagen is in 2022. AZ staat op de ‘normale’ ranglijst op de vierde plek, met drie punten achter Feyenoord. De ploeg van trainer Pascal Jansen won dit kalenderjaar van onder meer PSV, Feyenoord en Heracles. Vooral de overwinning op de Rotterdammers was een belangrijke, want hierdoor kwam AZ drie punten achter Feyenoord te staan.

Ajax op de tweede plek

De Amsterdamse club is bezig aan een historisch seizoen. Toch staat de club van Ten Hag op de tweede plek in 2022. Door een verliespartij tegen Go Ahead Eagles verspeelde Ajax dure punten. In de huidige stand staan de Amsterdammers nog wel bovenaan, maar de voorsprong op PSV is geslonken tot slechts twee punten.

PEC Zwolle verassend hoog

PEC begon 2022 met zes punten. Inmiddels staat de club uit Zwolle op zeventien punten en staan de Zwollenaren niet meer eenzaam op de laatste plek. Samen met Sparta staat de club vier punten onder de degradatiestreep. PEC won drie wedstrijden in 2022, namelijk tegen Cambuur, sc Heerenveen en Willem II. Ook scoorde de ploeg van Dick Schreuder even vaak in de afgelopen zes duels als in de achttien wedstrijden daarvoor. Opvallend.

Vitesse valt tegen

Voor de winterstop verloor Vitesse vijf wedstrijden. 2022 verloopt stroef voor de Arnhemmers. Hoewel de ploeg door is in de Conference League won de ploeg van Thomas Letsch maar twee van de zes wedstrijden. Eén van deze overwinningen was op rivaal NEC. Vitesse verloor van FC Groningen, FC Twente en PSV. Waar de Arnhemmers voor de winterstop nog vierde stonden met veertien punten boven de achtste plek, staat de club nu zesde met zeven punten los van plek acht.

Dramatisch Heerenveen

De enige ploeg uit de Eredivisie die geen één punt pakte in 2022. SC Heerenveen ontsloeg trainer Johnny Jansen na een 0-1 nederlaag tegen PEC op 22 januari. Ole Tobiasen nam het roer over van Jansen. In de zes wedstrijden die de ploeg speelde in de Eredivisie scoorde Heerenveen pas in twee duels. Ook liggen de Superfriezen uit de beker na een nederlaag tegen Go Ahead. Met nog tien wedstrijden te gaan staat de ploeg zes punten boven de degradatiestreep. Een lastige klus voor Tobiasen, die zijn club moet behoeden voor degradatie.

stand eredivisie na 24 speelrondes, wedstrijden

Ook interessant