Alles wat je moet weten over FK Bodø/Glimt, de Conference League-tegenstander van AZ

AZ staat in de achtste finales van de Conference League tegenover FK Bodø/Glimt. Voetbalflitsen neemt de Noorse ploeg onder de loep.

Geschiedenis

FK Bodø/Glimt is een club uit het Noorse Bodø. De club is opgericht in het jaar 1916 en speelt zijn wedstrijden in het Aspmyra stadion. De grote rivaal van Glimt is Tromsø IL. De rivaliteit begon doordat beide ploegen de enige profclubs zijn uit Noord-Noorwegen. De derby tussen de ploegen heet Slaget om Nord-Norge. Bodø staat bekend om de felle gele clubkleuren.

Successen

Kjetil Knutsen is de huidige trainer van Bodø/Glimt. De Noorse oefenmeester werd in 2017 aangesteld als hoofdcoach, nadat hij eerder assistent-trainer was. In zijn eerste seizoen eindigde de club op de elfde plek, een seizoen later werd de club tweede. Bodø/Glimt mocht zich daarmee voor het eerst sinds 2003 vicekampioen noemen.

In 2020 kroonde de club zich voor het eerst in de clubhistorie tot kampioen van Noorwegen. Bodø/Glimt werd bovendien de eerste Noorse voetbalclub die honderd keer wist te scoren in competitieverband.

Mede dankzij het aanvallende spel zijn analisten en voetbalsupporters uit Europa onder de indruk van de Noren. Nadat Bodø/Glimt zich in 2021 opnieuw tot landskampioen kroonde, speelt de club dit seizoen voor het eerst in de geschiedenis Europees voetbal.

Conference League

Dit seizoen maakt Bodø een geweldige indruk in Europa. De club eindigde tweede in een groep met AS Roma, Zorya Luhansk en CSKA Sofia. Glimt liet voornamelijk in de wedstrijden tegen AS Roma fantastisch voetbal zien. Zo won de ploeg in eigen huis met 6-1 van de ploeg van José Mourinho. Dit was de grootste nederlaag die Mourinho ooit heeft geleden in zijn trainerscarrière. In de tussenronde van de Conference League won Bodø verrassend met 1-3 en 2-0 van de Schotse grootmacht Celtic.  

De historische zege van Bodø Glimt op AS Roma (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Belangrijkste spelers

In de winter verloor Bodø/Glimt onder anderen spits Erik Botheim (FK Krasnodar), middenvelder Patrick Berg (RC Lens) en verdediger Marius Lode (Schalke 04). Deze drie spelers vertegenwoordigden een groot deel van het succes van de club. Zo scoorde Botheim in 2021 vijftien goals in competitieverband en was hij goed voor vier doelpunten en evenzoveel assists in zes Conference League-duels.

De belangrijkste pion in het elftal is momenteel aanvaller Ola Solbakken. Hij scoorde vijfmaal in acht Conference League-wedstrijden, waaronder een hattrick tegen AS Roma. 

Spits Runar Espejord kwam in de winter over van SC Heerenveen en pikte al een doelpunt mee tegen Celtic. Espejord werd in 2020 binnengehaald bij SC Heerenveen als groot talent, maar de samenwerking liep al na zes wedstrijden stuk.

Er speelt één Nederlander bij Bodø/Glimt, namelijk Joshua Smits. De 29-jarige doelman is op dit moment de reservekeeper van de Noorse ploeg. Hoewel Smits tegen Celtic nog onder de lat stond, is de kans groot dat hij tegen AZ niet in actie komt.

Geweldige solo van Ola Solbakken (TEKST GAAT VERDER ONDER DE TWEET)

Evjen

Håkon Evjen is één van de vele spelers die Bodø/Glimt heeft verlaten de afgelopen jaren. In 2020 maakte de middenvelder de overstap naar AZ, dat 2,5 miljoen euro betaalde voor de Noorse aanvaller. Evjen speelde namens Bodø/Glimt 49 officiële duels, waarin hij veertien keer scoorde. Andreas Evjen, de vader van, was in de jaren '90 de aanvoerder van Bodø/Glimt en speelde maar liefst 150 duels voor de club.

Korte compilatie van Håkon Evjen (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Een lastige wedstrijd voor AZ, dat alles uit de kast zal moeten trekken om de volgende ronde van de Conference League te halen. Op 10 maart staat de ontmoeting in Noorwegen op het programma, een week later de return in Alkmaar.

Feyenoord-doelman vertrekt