Waar zijn de AZ-spelers uit 2018 gebleven?

AZ speelde op 22 april 2018 de bekerfinale tegen Feyenoord. De ploeg van John van den Brom ging met 0-3 onderuit. Inmiddels is het alweer vier jaar geleden dat AZ de finale afwerkte. Een goed moment om eens te kijken voor welke clubs de basisspelers van toen op dit moment uitkomen. 

Hier spelen de bekerfinalisten van AZ uit 2017 nu

Marco Bizot

Onder de lat van AZ stond Marco Bizot. De doelman was in de zomer van 2017 overgekomen van KRC Genk en de vaste nummer één geworden. Uiteindelijk zou Bizot 164 keer onder de lat van AZ staan, voordat de 1-voudig international in de zomer van 2021 voor vijf miljoen euro vertrok naar Stade Brest.

Stijn Wuytens

In 2016 maakte Stijn Wuytens de overstap van Willem II naar AZ. De centrale verdediger groeide al snel uit tot vaste waarde in Alkmaar en werd een publiekslieveling. Vier jaar lang stond Wuytens in de defensie van AZ, totdat hij in 2020 vertrok naar Lommel. Wuytens speelde met AZ twee bekerfinales, tegen Vitesse (2017, 0-2) en die tegen Feyenoord, die beide verloren gingen.. In totaal kwam Wuytens 143 keer in actie voor AZ.

Ricardo van Rhijn

Tegenwoordig te vinden bij Karlsruher SC, maar in 2018 maakte Ricardo van Rhijn nog deel uit van het finaleteam van AZ. De ervaren verdediger keerde in 2017 op huurbasis terug in Nederland, waarna de 8-voudig international een jaar later de transfervrije overstap maakte van Club Brugge naar Alkmaar. Lang was het avontuur bij AZ niet, na 33 wedstrijden vertrok de niet altijd geliefde Van Rhijn weer.

(Tekst gaat verder onder foto)

van rhijn vuurwerk

Ron Vlaar

De speler met de meeste ervaring in de selectie van AZ was Ron Vlaar. De centrale verdediger keerde in 2015 terug bij AZ en werd de supporters weer in de harten gesloten. Met AZ speelde Vlaar net als Wuytens twee bekerfinales. In 2018 stond hij in de finale tegenover zijn oude club, waar hij geen goed gevoel aan over hield. Vlaar speelde na zijn terugkeer nog zes jaar voor AZ, waarna hij in februari 2021 zijn schoenen aan de wilgen hing.

Jonas Svensson

AZ verwelkomde in de winter van 2017 een nieuwe rechtsachter. Jonass Svensson moest de verdedigende positie gaan invullen en deed dat uitstekend. Een jaar later schopte de Noor het met AZ tot de bekerfinale en de derde plaats in de Eredivisie. Na 152 moesten de supporters van AZ afscheid nemen van hun lieveling, die in 2021 transfervrij vertrok naar Adana Demirspor.

Thomas Ouwejan

Voor de stormachtige ontwikkeling van Owen Wijndal bij AZ, was het Thomas Ouwejan die de positie van linksachter invulde. Ouwejan deed dit naar behoren en speelde met AZ de twee eerder genoemde bekerfinales. Na 110 wedstrijden moest Ouwejan zijn plek definitief afstaan aan Wijndal, waarna de verdediger op huurbasis mocht naar Udinese. Tegenwoordig blinkt Ouwejan als huurling van Schalke 04 uit in de 2. Bundesliga.

Fredrik Midtsjø

De enige speler uit de finaleploeg van 2018 die nog altijd voetbalt bij AZ is Fredrik Midtsjø. De Noor maakte in de zomer van 2017 de overstap van Rosenberg naar AZ waar hij na vier jaar nog altijd een vaste basisspeler is. De teller van Midtsjø staat op 1 maart 2021 op 185 wedstrijden, waarin de middenvelder goed was voor 29 assists en zeven doelpunten.

Guus Til

Na zijn debuut in 2016 te hebben gemaakt voor AZ, was jeugdproduct Guus Til twee jaar later uitgegroeid tot vaste basisspeler in Alkmaar. De aanvallende middenvelder kende een succesvolle tijd met AZ, waarna in 2019 een overstap van 18 miljoen euro naar Spartak Moskou volgde. In Rusland kende Til een minder succesvolle tijd en moest zijn minuten op huurbasis bij SC Freiburg maken. Tegenwoordig geldt Til als huurling van Feyenoord als een ware doelpuntenmachine, met 19 doelpunten in 36 wedstrijden.

(Tekst gaat verder onder video)

Teun Koopmeiners

Samen met Midtsjø en Til vormde Teun Koopmeiners het sterke middenveld van AZ. Na zijn debuut in 2017 te hebben gemaakt, groeide de centrale verdediger annex middenvelder snel uit tot vaste basisspeler. Onder John van den Brom moest Koopmeiners vaak als verdediger uit de voeten, waar zijn eigen voorkeur uitging naar het middenveld. Na 154 wedstrijden, 43 doelpunten en 17 assists kwam er een einde aan het huwelijk tussen AZ en Koopmeiners, die in de zomer van 2021 vertrok naar Atalanta.

Wout Weghorst

Met Wout Weghorst had AZ tussen 2016 en 2018 een ware doelpuntenmachine in huis. In 86 wedstrijden was de spits goed voor 45 doelpunten. Weghorst speelde de twee eerder genoemde bekerfinales, maar zilverwerk bleef uit. Na een succesvol avontuur bij Wolfsburg, 70 doelpunten in 144 wedstrijden, vertrok Weghorst in de winter van 2022 naar Burnley.

(Tekst gaat verder onder video)

Alireza Jahanbakhsh

Samen met Weghorst vormde Alireza Jahanbakhsh de aanvallende linie van AZ. In het seizoen 2017/19 streed de Iraniër zelfs met Weghorst om de topscorerstitel van de Eredivisie. Uiteindelijk kroonde Jahanbakhsh zich met 21 doelpunten als topschutter van het seizoen. Weghorst eindigde met 18 doelpunten als derde. Het leverde Jahanbakhsh een transfer op naar Brighton, waar hij op een zijspoor belande. In de zomer van 2021 verwelkomde Feyenoord de rechtsbuiten.

Bankzitters

Gino Coutinho: gestopt
Nick Olij: NAC
Pantelis Hatzidiakos: basisspeler van AZ
Rens van Eijden: NEC
Owen Wijndal: basisspeler van AZ
Joris van Overeem: FC Utrecht
Mees Hoedemakers: Cambuur
Mats Seuntjens: Fortuna Sittard
Tijjani Reijnders: AZ
Oussama Idrissi: FC Cádiz (huur van Sevilla)
Illias Bel Hassani: RKC

(Tekst gaat verder onder video)

Trainer John van den Brom

Na 216 wedstrijden aan het roer bij AZ te hebben gestaan, vertrok John van den Brom in 2019 naar FC Utrecht. Anderhalf jaar later vertrok Van den Brom alweer en keerde hij terug in België. Van november 2020 tot december 2021 was Van den Brom daar hoofdtrainer van KRC Genk, voordat hij de laan uit werd gestuurd. Met Genk won Van den Brom nog weel de Belgische beker. Tegenwoordig zit de oefenmeester zonder club.

Feyenoord-doelman vertrekt