Ronald Waterreus: "Dan maar geen kampioenschap voor Feyenoord"

Ronald Waterreus eist een keiharde aanpak tegen het hooliganisme in Nederland. Volgens de oud-doelman van onder meer PSV, Rangers en Roda JC is het een idee om clubs te straffen door middel van puntenmindering.

De laatste tijd vinden er steeds meer incidenten rond de Nederlandse voetbalvelden plaats. Zo ging het afgelopen week mis bij onder meer Feyenoord - Ajax en Helmond Sport - MVV Maastricht. "Ter vergelijking: rondom FC Barcelona - Real Madrid, toch net een wat grotere wedstrijd dan Helmond Sport - MVV, gebeurde afgelopen woensdag niets dat ook maar neigde naar hooliganisme", steekt Waterreus van wal in zijn column voor De Limburger.

De zevenvoudig international vindt dat Nederland een voorbeeld zou kunnen nemen aan de aanpak in Spanje. "Daar hebben clubs als Barça en Real hun ultra's twintig jaar geleden resoluut de toegang tot hun stadions ontzegd. De boodschap: jullie komen gewoon niet meer binnen. Nooit meer. Sindsdien verloopt El Clásico doorgaans zonder problemen. Die kant moeten we in Nederland dus ook op. Elke clubdirectie kent die één, twee procent hooligans onder z’n achterban. Het is dan ook aan de clubs om die lui permanent te weren".

Als clubs dat niet doen, ziet Waterreus nog maar één oplossing. "Dan zou de club meteen een punt in mindering moeten krijgen wanneer de fans zich misdragen. En bij het volgende vergrijp twee. Enzovoort. Dan maar geen kampioenschap voor Feyenoord, dan maar geen play-offs voor MVV. Eerlijk? Nee, natuurlijk niet. Maar het zorgt er wel voor dat clubs, na al dat pappen en nathouden van de laatste jaren, eindelijk eens écht een vuist gaan maken tegen die sneuneuzen onder hun gasten. Alleen zo sterft hooliganisme uit".

Ook interessant