Van Basten uiterst kritisch op Ajax: "Dan ben je als club toch niet goed bij je hoofd?"

Marco van Basten snapt niks van de situatie van Brian Brobbey bij Ajax. Bij Rondo sprak hij zijn verbazing uit over de uitspraken van John Heitinga over de jonge spits: "Dat is toch ongelofelijk. Wat doen ze daar in die opleiding?"

Na de gewonnen wedstrijd tegen Fortuna Sittard (4-0), ging Heitinga tijdens zijn persconferentie in op Brobbey. De spits zat tegen de Limburgers de gehele wedstrijd op de bank: "We zijn continu met hem bezig, met dat proces. Daarin is het belangrijk dat de speler afspraken maakt met zichzelf. Je wilt allemaal het mooiste leven leiden, maar dan moet je discipline hebben. Hij heeft dat wel, maar hij heeft ook hulp nodig."

Die uitspraken wekte verbazing bij Van Basten, zo vertelde hij bij Rondo: "Heitinga vertelt dit heel netjes, maar hij traint dus gewoon niet goed. Als je dat als speler niet doorhebt op die leeftijd en je hebt een opleiding bij Ajax gehad... Dan vraag ik mij ook af: wat doen ze daar bij die opleiding? Los van het feit dat hij technisch gezien zeer, zeer beperkt is."

Ongelofelijk

"Hoe is het in godsnaam mogelijk dat je als Ajax zijnde, dit wetende, hem koopt nadat hij niet bijtekent?", vervolgt Van Basten zijn relaas. "Hij speelde al tien jaar daar en dan heb je alsnog deze discussie. Dan ben je toch als club niet goed bij je hoofd? Dat is toch ongelofelijk. Voor dat bedrag, terwijl je weet hoe hij is. Je kent zijn beperkingen."

Brobbey vertrok in de zomer van 2021 transfervrij naar RB Leipzig. Daar ging het niet zoals hij voor ogen had en in de winter huurde Ajax hem voor een halfjaar. Afgelopen zomer betaalden de Amsterdammers maar liefst 16,35 miljoen euro aan de Duitsers om weer te kunnen beschikken over de diensten van de spits. Desondanks is Brobbey dit seizoen voornamelijk bankzitter bij Ajax.