Deze Europese data zijn voor Ajax belangrijk

Ajax moest afgelopen seizoen genoegen nemen met de derde plek op de ranglijst, al hat het weinig gescheeld of de Amsterdammers moesten de Conference League in. Met plek drie als eindklassering, wacht voor de ploeg van Maurice Steijn de play-offs in de Europa League.

Loting play-offs Europa League

Nadat Sevilla de Europa League ten koste van AS Roma veroverde, wist Ajax het zeker; play-offs in de Europa League is een feit. Had AS Roma gewonnen, dan zagen we Ajax sowieso al in de groepsfase van de Europa League. Op 7 augustus vinden de loting voor de play-offs in de Europa League plaats. In de play-offs zit Ajax in pot één, waar clubs uit landen met de hoogste coëfficiënten zitten. Hierdoor kunnen de Amsterdammers alleen ploegen uit pot drie en vier loten.

In pot drie zien we kampioen uit ‘kleinere’ landen die zijn uitgeschakeld in de eerste voorrondes van de Champions League. In pot 4 is in ieder geval al Lugano geplaatst, de winnaar van de Zwitserse beker. Daarnaast is ook al bekend dat Olympiacos (Griekenland) en Slavia Praag (Tsjechië) in de derde kwalificatieronde van de Europa League moeten strijden om de play-offs-ronde. Daarbij komen de verliezers uit de tweede voorronde van de Champions League.

Wedstrijden play-offs Europa League

Voor Ajax staan de eerste Europese wedstrijden van het seizoen gepland op donderdag 24 en donderdag 31 augustus. In de play-offs moet het deelname aan de groepsfase van de Europa League veilig zien te stellen. Lukt dit de Amsterdammers niet, dan stroomt het de Conference League binnen

Loting groepsfase Europa/Conference League

Het is voor natuurlijk te hopen dat Ajax de play-offs overleeft en de groepsfase van het toernooi binnenstroomt. In de loting om de groepsfase van de Europa League zullen we Ajax dan terugzien in pot één. Dit vanwege de zogeheten beschermde status die Ajax door het hoge UEFA-coëfficiënt heeft. Datzelfde geldt al voor Liverpool, AS Roma, Villarreal, Bayer Leverkusen en Atalanta.

Plaatst Ajax zich niet voor de Europa League, dan moet het dus genoegen namen met de Conference League. Beide lotingen vinden plaats op 1 september.

Start Europa/Conference League

Op donderdag 21 september gaan zowel de Europa als Conference League van start.

Europese data Ajax

Loting play-offs Europa League: 7 augustus
Wedstrijden play-offs Europa League: 24 en 31 augustus
Loting groepsfase Europa/Conference League: 1 september
Start Europa/Conference League: 21 september