Zo verging het Feyenoord de laatste vijf keer in de voorronde van een Europees toernooi

Feyenoord speelt donderdag 22 juli in de 2de voorronde van de nieuwe UEFA Conference League tegen de winnaar van Decic Tuzi - Drita. De Rotterdammers moeten drie voorrondes zien te overleven als ze het hoofdtoernooi willen bereiken. Hoe verging het Feyenoord de laatste vijf keer dat ze een Europese voorronde moesten spelen? Wij zetten het op een rij.

2019/20: Groepsfase Europa League behaald

In het seizoen 2019/20 speelde Feyenoord voor het laatst in de voorronde van een Europees toernooi. Toen voor de Europa League. In de derde voorronde werd over twee duels afgerekend met het Georgische Dinamo Tbilisi (4-0 & 1-1), waarna in de play-offs over twee duels het Israëlische Hapoel Beer Sheva eenvoudig werd verslagen. Zowel thuis als uit werd het 3-0 voor Feyenoord. Het avontuur zat er voor de Rotterdammers na de groepsfase uiteindelijk op. Het eindigde laatste in de poule met Rangers FC, FC Porto en Young Boys.

2018/19: Blamage tegen Trencin

In het seizoen 2018/19 moest AS Trencin de eerste horde worden op weg naar de groepsfase van de Europa League. Feyenoord trof de Slowaken in de 3de voorronde. Het ging echter hard onderuit tegen de middenmoter uit de Slowaakse competitie. De uitwedstrijd werd met 4-0 verloren en in eigen huis kwam Feyenoord niet verder dan 1-1. Die betekende dat het Europese avontuur begin augustus al voorbij was.

2014/15: Op de valreep toch groepsfase Europa League

Voordat we Feyenoord na 2018 weer terug vinden in een Europese voorronde moeten we wat verder terug in de tijd, omdat in de tussentijd vaak via de competitie de groepsfase al werd bereikt of er helemaal geen Europees voetbal werd gespeeld. In het seizoen 2014/15 speelde Feyenoord in de 3de voorronde van de Champions League tegen Besiktas. In De Kuip werd verloren met 1-2, waarna het uitduel verloren werd met 3-1. Vervolgens leek het in de play-offs voor een plek in de Europa League-groepsfase mis te gaan tegen het Oekraïnse Zorya Luhansk. Uit werd het 1-1 en in De Kuip stond het vlak voor tijd 3-3, wat betekende dat Feyenoord op uitdoelpunten zou zijn uitgeschakeld. Het was uiteindelijk Elvis Manu die in de derde minuut van de blessuretijd Feyenoord alsnog naar de groepsfase van het toernooi schoot. De groepsfase werd als winnaar afgesloten. Uiteindelijk sneuvelde Feyenoord in de eerste knock-out-ronde tegen AS Roma.

TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO

2013/14: Na één voorronde uitgeschakeld

In het seizoen 2013/14 zat het Europese seizoen voor Feyenoord er al snel op. Het moest alleen de play-offs-ronde overleven om in de groepsfase van de Europa League terecht te komen. Zonder succes, want het verloor zowel thuis (1-2) als uit (0-1) van het Russische Kuban Krasnodar.

2012/13: Uitschakeling in Champions League en Europa League

In het seizoen 2012/13 sneuvelde Feyenoord in zowel de voorronde van de Champions League als die van de Europa League. In de 3de voorronde van de CL verloren de Rotterdammers twee keer van Dynamo Kiev (1-2 & 0-1). Vervolgens kreeg het in de play-offs-ronde van de Europa League met Sparta Praag een volgende zware tegenstander. In De Kuip werd het 2-2, waarna het uitduel met 2-0 werd verloren.