Spelerspaspoort Alireza Jahanbakhsh (profiel)

Profiel: Alireza Jahanbakhsh (11 augustus 1993) moet de vervanger worden van Steven Berghuis bij Feyenoord, dit is zijn spelersprofiel.

Iran

In het seizoen 2010/2011 debuteerde Alireza Jahanbakhsh in de derde Iraanse competitie voor Damash Gilan. Met deze club promoveerde hij dat seizoen. Vervolgens vertrok de aanvaller naar SC Damash, dat uitkwam op het hoogste niveau van Iran. Na twee seizoenen stond  op 10 goals uit 44 wedstrijden en met deze cijfers vertrok hij naar Nederland.

N.E.C.

Voor een bedrag van 250 duizend euro haalde N.E.C. de Iraniër naar De Goffert. In zijn eerste seizoen scoorde Alireza vijf goals in de Eredivisie. Zijn hoogtepunt van dat seizoen was ongetwijfeld de uitwedstrijd tegen Ajax, waarin Jahanbakhsh twee keer scoorde als invaller. Hiermee hield hij Ajax hoogstpersoonlijk op 2-2.

Hierna begon het pas echt te lopen en in het seizoen 2014/2015 werd Alireza met N.E.C. kampioen van de Jupiler League. In dit successeizoen scoorde hij dertien keer en gaf hij achttien assists. Tevens won Jahanbakhsh dat jaar de Gouden Stier voor speler van het jaar in de Jupiler League. 

AZ

Na zo'n succesvol seizoen volgde natuurlijk een transfer. In de zomer van 2015 tekende Alireza een vijfjarig contract bij AZ. Jarenlang was hij hier een van de uitblinkers. In 111 officiële wedstrijden scoorde de Iraniër 37 keer en gaf hij 31 assists. In het seizoen 2017/2018 werd hij topscorer van de Eredivisie met 21 goals, bekijk ze hier allemaal:

Prijzen pakte hij niet met AZ. Wel stond de aanvaller twee keer in de finale van de KNVB Beker, maar beide keren verloren de Alkmaarders. 

Engels avontuur

Jahanbakhsh was klaar voor een stap hogerop en koos voor Brighton & Hove Albion FC, dat in de Premier League uitkomt. Voor een bedrag van negentien miljoen euro verkaste Alireza naar Engeland waar hij in zijn eerste seizoen niet tot scoren kwam. Ook hierna liep het maar stroef. De twee jaren erna scoorde Jahanbakhsh in totaal maar vier keer. Eén van die vier vergeet hij in ieder geval nooit meer: de omhaal tegen Chelsea.