Botman-transfer voordelig voor Ajax; Amsterdammers kunnen opnieuw miljoenen innen

Sven Botman is officieel gepresenteerd als trainer van Newcastle United en daarbij is een transfersom van 40 miljoen euro gemoeid. De 22-jarige Nederlander vertrok bij LOSC Lille en gaat spelen voor het ambitieuze Newcastle United. Ajax juicht de transfer ook toe, want de Amsterdammers krijgen een deel van de transfersom.

De verdediger uit Badhoevedorp vertrok van Ajax naar het Franse LOSC Lille, nadat hij geen enkele wedstrijd in de hoofdmacht van de Amsterdammers had gespeeld. Dat hij twee jaar later veertig miljoen euro waard is, wil hij niet over nadenken. "Dit is hoe de voetbalwereld zich heeft ontwikkeld en hoe de transfermarkt op dit moment in elkaar steekt. Daar kan ik niks aan doen. En ik ben hopelijk nog steeds die nuchtere jongen uit Badhoevedorp. Die 40 miljoen euro geeft overigens wel aan hoe graag Newcastle United me wilde hebben. Dat geeft vertrouwen en het is nu aan mij om dat terug te betalen", zegt Botman tegen De Telegraaf.

AC Milan was ook in de race, maar toch koos hij voor een avontuur in Engeland.  "Uiteindelijk heeft het mooie project van Newcastle United in combinatie met spelen in de Premier League de doorslag gegeven. Dat laatste is eigenlijk mijn hele leven al een droom. AC Milan gaf me ook een goed gevoel, maar Newcastle United voelde uiteindelijk net iets beter", geeft Botman eerlijk toe.

In Amsterdam staat de teller inmiddels op dertien miljoen euro na het vertrek van de Nederlander. Negen miljoen euro voor zijn overstap naar Lille en vier miljoen euro opleidingsvergoeding. Daar is Botman blij mee. "Heel blij zelfs, want het is toch de club waar ik elf jaar heb gevoetbald. Dat ik geen minuut in het eerste heb gespeeld, toch voor een hoge som naar Lille ging en nu weer geld oplever is heel gek. Maar het is Ajax gegund. Ik verwacht wel twee seizoenkaarten voor het leven", grapt hij.

Ook interessant
Feyenoord-doelman vertrekt