Oranjevrouwen als groepshoofd door naar knock-outfase WK na galavoorstelling tegen Vietnam

De Oranje Leeuwinnen hebben zich als groepswinnaar geplaatst voor de knock-outfase van het WK in Nieuw-Zeeland en Australië. De ploeg van bondscoach Andries Jonker won dinsdagochtend met ruime cijfers van Vietnam: 0-7.

Na twee speelrondes stonden de Verenigde Staten en Nederland allebei op vier punten in groep E. Met nog één poulewedstrijd op het programma lag Team USA op pole position voor de groepswinst gezien het betere doelsaldo (+3 tegenover +1).

De opdracht was dus duidelijk voor Nederland tegen Vietnam: veel goals maken. En dat lukte ook. Halverwege stond er al een 0-5 tussenstand op het scorebord. In de tweede helft liet Nederland de teugels iets vieren, met een 0-7 eindstand tot gevolg. Een hoge uitslag neerzetten was voor de Verenigde Staten teveel gevraagd.  Tegen Portugal bleef het op 0-0 steken. Zo gaat Nederland als groepshoofd door naar de laatste zestien, Amerika als nummer twee. Portugal en Vietnam kunnen huiswaarts.

In de achtste finales nemen de Oranjevrouwen het op tegen de runner-up uit groep G. In die poule eindigt grootmacht Zweden zo goed als zeker bovenaan, waardoor een clash met Argentinië, Italië of Zuid-Afrika wacht. Dat duel staat gepland voor aanstaande zondag om 04.00 uur (Nederlandse tijd) en wordt gespeeld in het Allianz Stadium in Sydney. De mogelijke kwartfinale van Nederland is op vrijdag 11 augustus om 03.00 uur in het Sky Stadium in Wellington.