Waarom klagen Heitinga en Tadic nu wél over de arbitrage en na de Klassieker niet?

Ajax verkeert dit seizoen in zwaar weer. De Amsterdammers kenden een matige eerste seizoenshelft en begin 2023 ging het roer om. John Heitinga kreeg de regie in handen. Het lek leek boven na zeven gewonnen competitieduels, maar de Amsterdammers struikelden twee maal op rij en bij beide duels werd in Amsterdam naar de rol van de arbitrage gekeken.

Heitinga en ook Dusan Tadic staken na de Klassieker nog hun hand in eigen boezem en stelden dat men als Ajax zijnde niet naar de arbitrage moest wijzen, maar vooral naar zichzelf moesten kijken. Echter na het gelijke spel tegen Go Ahead Eagles sloeg het gevoel om bij oefenmeester en de aanvoerder van Ajax en wezen beide heren naar de arbitrage als schuldige voor het puntverlies in Deventer én tegen Feyenoord.

Bekijk hier de samenvattingen van de duels van Ajax tegen Feyenoord en Go Ahead:

Tekst gaat verder onder de video

Hoe werd Ajax benadeeld door de arbitrage?

In de Johan Cruijff ArenA keek Ajax al vroeg tegen achterstand aan. De Amsterdammers bogen deze weliswaar om in de eerste helft, maar toch heerste er onvrede. Dit had met name te maken met twee momenten in de eerste helft. Quilindschy Hartman kreeg al vroeg in de Klassieker zijn eerste gele kaart, maar Danny Makkelie weigerde hem na een overtreding op het middenveld zijn tweede gele kaart te geven. Daarnaast ging Oussama Idrissi over de schreef bij Owen Wijndal door zijn noppen op diens hiel te planten. Makkelie bestrafte de aanvaller van Feyenoord met een gele kaart. Na afloop reageerde Tadic professioneel toen hij gevraagd werd naar de beslissingen van de arbitrage: "We moeten daar niet naar kijken. Dat is niet ons ding. We moeten ons focussen op voetbal. Dit (de beslissingen van de scheidsrechter, red.) is niet de reden waarom we hebben verloren", vertelde de aanvoerder van Ajax voor de camera van ESPN. Heitinga werd na de Klassieker ook geconfronteerd met de overtredingen van Hartman: "Dat zijn de beslissingen die de scheidsrechter maakt. Dat zijn dingen die je niet in de hand hebt", aldus de coach van Ajax over de arbitrage tijdens het verloren duel tegen Feyenoord.

Bekijk hieronder de reacties van Heitinga en Tadic na afloop van Ajax-Feyenoord:

Tekst gaat verder onder de video's

Ajax hervatte de Eredivisie na de interlandbreak met een uitduel tegen angstgegner Go Ahead Eagles. Eerder dit seizoen verslikten de Amsterdammers zich al in eigen huis tegen de ploeg uit Deventer en ook de uitwedstrijd werd niet gewonnen. In de eerste helft leek Ajax op voorsprong te komen via Mohammed Kudus, maar de Ghanese aanvaller werd buitenspel gevlagd en het doelpunt werd afgekeurd. De VAR kon ook niet ingrijpen, omdat er geen lijnen getrokken konden worden. Uiteindelijk bleef de stand steken op 0-0 en waren zowel Heitinga als Tadic niet te spreken over de arbitrage. De coach werd gevraagd of hij 'iets van onrecht' voelde en was het niet eens met de beslissing: "Het was een schandalige beslissing. Zo kun je ook geen prijzen pakken", aldus Heitinga. Tadic was er daarnaast ook van overtuigd dat de goal van Kudus had moeten tellen.

Bekijk hier de reacties van Heitinga en Tadic na afloop van Go Ahead-Ajax:

Tekst gaat verder onder de video

Waarom klagen Heitinga en Tadic nu wel?

Ajax verloor in twee speelrondes vijf kostbare punten en zag zo kansen op de landstitel langzaamaan als sneeuw onder de zon verdwijnen. Het puntverlies tegen Go Ahead Eagles heeft blijkbaar iets laten knakken binnen de Amsterdamse staf en selectie, want door het gelijke spel in Deventer lijkt het kampioenschap in de Eredivisie uit zicht, ligt de strijd om plek 2 helemaal open en voelen Heitinga en Tadic zich genoodzaakt te wijzen naar de arbitrage. Daarnaast zal het ongetwijfeld meespelen dat voor de tweede keer op rij Ajax, in de ogen van de speler en trainer, benadeeld wordt in competitieverband.

Ook interessant