Dit heeft Ajax verdiend tijdens de Champions League-campagne

Ajax is in de achtste finale van de Champions League uitgeschakeld door het Portugese Benfica. Door de uitschakeling lopen de Amsterdammers een flink geldbedrag mis. Hoewel Ajax al een flink bedrag heeft binnengehaald tijdens dit Champions League-seizoen, konden de verdiensten nog veel hoger zijn. Voetbalflitsen zet alle inkomsten van de Amsterdamse club op een rij.

Startpremie

Vanaf het moment dat Ajax zich had geplaatst voor de groepsfase vorig seizoen was al bekend hoeveel geld de club hiermee zou verdienen. De Ajacieden verdienden aan de startpremie al 15,64 miljoen euro en via de coëfficiëntenlijst kwam daar nog 20,46 miljoen euro bij. Dit bedrag krijgt Ajax doordat de club op de vijftiende plek van de ranking begon aan dit seizoen.

Recettes en market pool

Verder kregen de Amsterdammers zes miljoen euro via recettes en drie miljoen euro via de market pool. De market pool is het geld dat Ajax verdient via tv-rechten. Recettes zijn de bedragen die Ajax verdient per thuiswedstrijd. Dit geldbedrag kwam tijdens dit seizoen tot twee miljoen euro per duel, omdat de ArenA in het duel tegen Sporting leeg moest zijn wegens COVID-19.

Winstpremies en overleven van groepsfase

Voor elk gewonnen duel van Ajax in de groepsfase kregen de Amsterdammers 2,8 miljoen euro. Doordat de ploeg van Erik ten Hag een perfecte score had neergezet, liep het bedrag op tot 16,8 miljoen euro. Verder kreeg de ploeg nog een bonus van 9,6 miljoen euro, omdat Ajax doorging naar de laatste zestien.

Ook kwam er nog een bedrag van 1,2 miljoen euro bij. Door de achttien gelijke spelen in de groepsfase werd er een geldbedrag van 16,74 miljoen euro verdeeld tussen de 32 ploegen, omdat de UEFA 930.000 euro per remise reserveerde.

Misgelopen inkomsten

Was Ajax doorgegaan ten koste van Benfica doorgegaan, was er nog een minimaal bedrag van 12,6 miljoen euro overgemaakt naar de bankrekening van de Amsterdammers. Namelijk twee miljoen euro door het extra thuisduel en 10,6 miljoen euro voor het halen van de kwartfinales. Uiteindelijk eindigde het geldbedrag op 71,6 miljoen euro.

Feyenoord-doelman vertrekt