Eerste Engelse profscheids komt uit de kast: "Homofobie is nog steeds een probleem, maar het gaat steeds beter"

Eerste Engelse profscheids komt uit de kast: "Homofobie is nog steeds een probleem, maar het gaat steeds beter"

De eerste profscheidsrechter in Engeland is uit de kast gekomen: Ryan Atkin. De 32-jarige arbiter leidt wedstrijden in de National League en werkt als vierde official op meerdere profniveaus onder de Premier League.

Atkin hoopt nu dat er in de voetbalwereld stappen worden gezet om homoseksualiteit acceptabeler te maken. "Homofobie is nog steeds een probleem, maar het gaat steeds beter. Als mensen van gedachten veranderen, kan het hele spel en de cultuur veranderen", zo vertelt Atkin tegenover Sky Sports. "Homoseksualiteit maakt niet uit bij het fluiten van een voetbalwedstrijd, maar wel in de context van gelijkheid en diversiteit. Dan zal ik zeggen dat ik homoseksueel ben, want dat is relevant."

Neale Barry, hoofd van de scheidsrechtersbegeleiding bij de FA, heeft laten weten dat de voetbalbond achter Atkin staat. "Onze taak is om alle scheidsrechters te ondersteunen, bij te staan in hun ontwikkeling, hun potentieel te laten waarmaken en ervoor te zorgen dat ze positieve ervaringen opdoen. Dit is een belangrijk moment voor het voetbal. Het is een teken dat het scheidsrechtersvak voor iedereen is."

Feyenoord-doelman vertrekt