Voorbeschouwing: Wat kan Nederland van EK-tegenstander Frankrijk verwachten?

Het EK 2024 is in volle gang en wij nemen de tegenstanders die Nederland gaat tegenkomen in de poulefase onder de loep. De tweede tegenstander waar we naar gaan kijken is Frankrijk. Het Franse elftal wordt gezien als een van de favorieten voor dit EK. Heeft Nederland pech met de loting van de poulefase of moeten we het juist zien als een klein gelukje dat we met de Fransen in dezelfde poule zitten?

Wanneer zowel Nederland als Frankrijk de poulefase doorkomen, zou dit betekenen dat we de Fransen pas in de finale weer zouden tegenkomen.

Historie tussen Nederland en Frankrijk

In totaal heeft het Nederlands elftal al dertig keer tegen Frankrijk gespeeld. Frankrijk heeft in deze onderlinge strijd vijftien keer aan het langste eind getrokken. Vier keer werd er gelijk gespeeld en elf keer wisten de Nederlanders te winnen van de Fransen.

De allereerste keer dat Nederland en Frankrijk tegenover elkaar stonden was op 10 mei 1908. Dit was een vriendschappelijk duel waarin Nederland met 4-1 wist te winnen van Frankrijk. De laatste keer dat de twee elkaar troffen was op 13 oktober 2023. Dit keer wonnen de Fransen met 2-1 van Nederland. In totaal heeft het Nederlands elftal 30 keer tegen Frankrijk gespeeld. Frankrijk heeft in deze onderlinge strijd 15 keer aan het langste eind getrokken. Vier keer werd er gelijk gespeeld en elf keer wisten de Nederlanders te winnen van de Fransen.

Beste resultaten van Frankrijk

Frankrijk heeft een rijke voetbalgeschiedenis. De Fransen werden twee keer zowel wereld- als Europees kampioen en wisten één keer de Nations League te winnen. Sinds het jaar 2000 heeft Frankrijk maar liefst vijf keer in een WK- of EK-finale gestaan, waarvan ze er twee wonnen. De recentste finale was die in 2022 tegen Argentinië, met Lionel Messi. De finale eindigde in 3-3 en werd na strafschoppen gewonnen door de Argentijnen.

Sterspeler Kylian Mbappé

Ondanks dat het Franse elftal gevuld is met sterspelers, wordt Kylian Mbappé door velen gezien als de beste speler van Frankrijk. De spits van Paris Saint-Germain is 25 jaar oud en schittert al vele jaren op het voetbalveld. De Franse spits debuteerde op zijn zestiende voor AS Monaco, waarna hij veel indruk maakte. In 2017/2018 maakte Mbappé de overstap naar Paris Saint-Germain, maar hij speelde nog één seizoen bij AS Monaco, omdat hij werd verhuurd door PSG. In de afgelopen WK-finale liet de Franse spits zijn klasse nogmaals zien door een hattrick te scoren tegen Argentinië. Toch was dit niet genoeg om de finale te winnen. Het is maar de vraag of Mbappé met zijn gebroken neus tegen Oranje in actie komt.

Xavi Simons, Mitchell Bakker en Georginio Wijnaldum zijn de enige drie Nederlanders die samen met de topspits van Frankrijk hebben gespeeld. Xavi Simons, die twee jaar geleden werd verhuurd aan PSV en later verkocht aan Red Bull Leipzig, wordt vaak genoemd als opvolger van Mbappé, die vertrekt naar Real Madrid.

Grote selectie van Frankrijk

Het unieke van de Fransen is de grote hoeveelheid sterspelers waar het land over beschikt. Frankrijk heeft zoveel sterspelers dat je bijna drie selecties kunt vullen. Bijna elke positie is dik bezet, waardoor coach Didier Deschamps elke interlandperiode voor lastige keuzes staat.

De topscorer van Frankrijk

Een opvallende statistiek is de topscorer van Frankrijk. Ondanks dat het land door de jaren heen grote namen heeft gekend zoals Zinedine Zidane en Thierry Henry, is geen van deze topspelers de topscorer van Frankrijk. Dat is tot op de dag van vandaag Olivier Giroud. De spits van AC Milan wist in totaal 56 keer te scoren voor Les Bleus. Toch wordt verwacht dat Giroud niet lang meer de topscorer van Frankrijk blijft. Kylian Mbappé heeft de teller nu op 46 doelpunten in 77 wedstrijden en lijkt nog een aantal jaar de eerste spits te blijven van Frankrijk.

Vooruitblik Nederland-Frankrijk

Met de grote selectie van Frankrijk mogen we een erg lastige wedstrijd verwachten. Frankrijk speelt met een 4-3-3 formatie en probeert altijd veel aanvallend voetbal te laten zien. We kunnen ook niet minder van ze verwachten met zoveel goede aanvallers, met voorop sterspeler Kylian Mbappé.

Waar Nederland op moet letten is de rondzwervende Antoine Griezmann van Atlético Madrid. In eerdere ontmoetingen met Frankrijk bleek dit al een lastige speler om grip op te krijgen. De aanvaller zwerft vaak tussen het middenveld en de aanval, maar helpt ook vaak mee verdedigen. De speler is een belangrijke schakel in het Franse elftal.

De snelheid van het Franse elftal is iets waar Nederland zeker rekening mee moet houden. Niet alleen de voorhoede, maar ook met Theo Hernández van AC Milan en Jonathan Clauss van Marseille heeft Frankrijk twee snelle spelers op de backposities die beide ook vaak meegaan in de aanval.

Opstelling Frankrijk tegen Oostenrijk

In de eerste groepswedstrijd van Frankrijk tegen Oostenrijk start Didier Deschamps met drie van de vier bovenstaande namen. Alleen Jonathan Clauss komt niet in actie. In de verdediging is er plek voor Mike Maignan op doel en William Saliba, Dayot Upamecano en Jules Koundé. Het middenveld staat als een huis met Adrien Rabiot en N'Golo Kanté, terwijl Marcus Thuram en Ousmane Dembélé de aanvaller verder kleur geven. 

Feyenoord-doelman vertrekt