Faas Wilkes: Voorbeeld voor Cruijff en Rotterdamse voetbalheld

Hij was het grote voorbeeld voor Johan Cruijff, tweebenig en stond bekend om zijn lange rushes; Faas Wilkes maakte binnen en buiten Nederland naam als voetballer en is een Nederlandse voetballegende. Dit wil je weten over Faas Wilkes.

Het privéleven van Faas Wilkes

Faas Wilkes werd gezien als een voetballende gentleman. Hij begon als meubelmaker en verdiende, als één van de eerste Nederlanders, geld met voetbal.

Waar en wanneer is Faas Wilkes geboren?

Servaas (Faas) Wilkes werd op 13 oktober 1923 geboren in Rotterdam

Wie was de vrouw van Faas Wilkes?

Faas Wilkes trouwde met Mona in 1949. Mona Wilkes was jarenlang manager van de bekende modewinkel Monisima, te Rotterdam. Ze werd 89 jaar oud.

Wie zijn de kinderen van Faas Wilkes?

Faas Wilkes kreeg met zijn vrouw Mona twee kinderen; Michael Wilkes en Faas junior. Kleinzoon Nino Wilkes bracht een boek uit waarin hij onderzoek deed naar de grootheid van zijn opa Faas.

Wanneer is Faas Wilkes overleden?

Faas Wilkes overleed op 82-jarige leeftijd in zijn woonplaats Rotterdam aan de gevolgen van een hartstilstand.

Hoe was Faas Wilkes als voetballer?

Faas Wilkes wordt beschouwd als een van de grootste voetballers in de Nederlandse geschiedenis. Zijn carrière begon in de jaren 40 bij Xerxes, een Rotterdamse amateurclub, waar hij al snel opviel door zijn dribbelkunsten en aanvallende flair.

Hoe zag de clubloopbaan van Faas Wilkes eruit?

Als meubelmaker timmerde Faas Wilkes aan de weg om later het transportbedrijf van zijn vader en oom over te nemen. Maar Faas had ook ander talent, hij maakte in 1940 zijn debuut bij Xerxes op 17-jarige leeftijd. In 1947 debuteerde hij voor het Nederlands elftal, waar hij uitgroeide tot een van de sterspelers.

De geklapte transfer van Faas Wilkes

In september 1946 maakten Faas Wilkes en zijn broer Leen, die doelman was bij Xerxes, de opmerkelijke overstap naar MVV in ruil voor twee Bedford vrachtwagens. Dit zorgde voor opschudding in de amateurvoetbalwereld van die tijd, waar zulke transacties ongehoord waren. Als gevolg van deze controversiële overstap werd Wilkes een speelverbod van een jaar opgelegd. Uiteindelijk zagen de broers af van de verhuizing. Zo keerde Faas Wilkes terug naar Xerxes om het seizoen 1946/47 toch daar af te maken.

In 1949 had Wilkes alsnog zijn transfer te pakken. Zo bleef zijn talent bleef niet onopgemerkt in het buitenland. In 1949 tekende hij bij het Italiaanse Internazionale, waarmee hij een van de eerste Nederlandse spelers werd die in het buitenland ging voetballen. Bij Inter maakte hij indruk en scoorde hij in 47 wedstrijden 23 doelpunten. Wilkes was de eerste Nederlandse voetballer die een echte grote transfer maakte naar een buitenlandse topclub.

Il Tulipano

In Italië maakte Faas Wilkes met zijn speelstijl en charisma al snel indruk op de fans van Internazionale, waar hij uitgroeide tot de sterspeler. Zijn prestaties leverden hem de bijnaam "Il Tulipano" (De Tulp) op. Halverwege 1952 vertrok hij naar Torino, maar zijn tijd daar werd getekend door een knieblessure, waardoor zijn seizoen teleurstellend verliep. Vervolgens vertrok Wilkes naar Valencia in Spanje, waar hij opnieuw tot bloei kwam. Samen met voetballers als Alfredo Di Stéfano en Ladislao Kubala werd Wilkes een van de meest iconische spelers van die tijd in Spanje.

In 1956 keerde Faas Wilkes, mede door gezondheidsproblemen, terug naar Nederland en koos voor VVV Venlo. De club betaalde een transfersom van 100.000 gulden en een salaris van 50.000 gulden. Na twee seizoenen werd het salaris voor VVV te hoog, en Wilkes kocht zich voor 40.000 gulden vrij om naar het Spaanse Levante in Valencia te vertrekken. Na een jaar in Spanje keerde hij terug naar Nederland en speelde nog drie seizoenen voor Fortuna '54. Op 38-jarige leeftijd verliet hij Fortuna en sloot zijn loopbaan af bij Xerxes, waar hij op 40-jarige leeftijd in 1964 definitief afscheid nam van het voetbal. 

De clubloopbaan van Faas Wilkes

  • Xerxes 1940-1949
  • Internazionale 1949-1952
  • Torino 1952-1953
  • Valencia 1953-1956
  • VVV Venlo 1956-1958
  • Levanta 1958-1959
  • Fortuna '54 1959-1962
  • Xerxes 1962-1964

Welke prijzen won Faas Wilkes in zijn loopbaan?

In zijn loopbaan wist Faas Wilkes enkel beslag te leggen op de Copa del Rey.

Welke rol had Faas Wilkes in het Nederlands elftal?

Faas Wilkes maakte zijn debuut voor het Nederlands Elftal op 10 maart 1946 in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Luxemburg, waarin hij meteen vier keer scoorde. Zijn talent en speelstijl vielen direct op en zo groeide hij uit tot een van de meest iconische aanvallers van zijn tijd. Wilkes speelde 38 interlands voor Oranje, waarin hij maar liefst 35 keer het net wist te vinden. Zijn dribbelvaardigheden en creativiteit maakten hem een publiekslieveling, en hij werd vaak vergeleken met de beste spelers van zijn generatie. Samen met Abe Lenstra en Kees Rijvers vormde Wilkes in Oranje 'het Gouden Binnentrio'. Van de tien interlands die zij samen speelden werd er slechts één verloren.

Waarom speelde Wilkes maar 38 interlands voor Oranje?

Een belangrijk moment in zijn interlandcarrière was zijn terugkeer na een jarenlange afwezigheid. Dit omdat profvoetballers destijds niet mochten uitkomen voor het nationale team. Toen de KNVB die regel versoepelde, kon Wilkes weer voor Oranje spelen.

Wat deed Faas Wilkes na zijn carrière als voetballer?

Na zijn carrière als voetballer begon hij samen met zijn vrouw een modezaak in Rotterdam: Monisima.

Hoeveel doelpunten scoorde Faas Wilkes voor Oranje

Faas Wilkes was met zijn 35 doelpunten, jarenlang topscorer voor Oranje. Wilkes is inmiddels gezakt, maar is nog wel terug te vinden in de topscorers aller tijden van Oranje.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers