Supporterscollectief hekelt actie kabinet: 'Moet volkssport blijven'

Supporterscollectief Nederland is het niet eens met de plannen van het kabinet, waarmee het bezoeken van een voetbalwedstrijd duurder wordt. Het nieuwe regeringsakkoord zou betekenen dat het btw-tarief zal stijgen van negen naar 21 procent. De organisatie is bang dat voetbal hierdoor onbetaalbaar wordt.

Supporterscollectief wil van voetbal geen elitesport maken 

Voorzitter Matthijs Keuning neemt het voortouw in het statement op de site van Supporterscollectief Nederland. “Het kabinet zegt op te komen voor de gewone man, maar maakt het hiermee juist moeilijker voor mensen om volkssport nummer één te bezoeken”, begint de topman. “Met name voor jongeren en mensen met lagere inkomens wordt het moeilijker om naar het stadion te komen. De kracht van voetbal is juist dat mensen met verschillende achtergronden hier samenkomen. Dat komt in gevaar als voetbal alleen nog betaalbaar is voor mensen met een goed inkomen. Voetbal moet een volkssport blijven, geen elitesport.”

Voetbalwedstrijden bezoeken wordt twaalf procent duurder

De cijfers ondersteunen het punt van Keuning. Als het btw-tarief van negen naar 21 procent stijgt, wordt het duurder om een voetbalwedstrijd bij te wonen. Een seizoenkaart van 250 euro zou dan 280 euro gaan kosten. Ook losse kaartjes worden duurder: een kaartje van 25 euro stijgt naar 28 euro. Door deze btw-verhoging worden de prijzen ongeveer twaalf procent hoger. 

Rol van Supporterscollectief Nederland

De organisatie laat zich vaker gelden over maatregelen die opgelegt zijn aan Nederlandse voetbalsupporters. Zo heeft het Supporterscollectief zich in het verleden nog openlijk uitgesproken tegen de KNVB toen het over de bekertjesregel ging.

Feyenoord-doelman vertrekt