Barcelona onder vuur in Spanje: miljoenenbetaling aan oud-scheidsrechter

FC Barcelona is in Spanje in opspraak geraakt door een miljoenenbetaling aan oud-scheidsrechter Enriquez Negreira. In de periode 2016-2018 zou de topclub bijna 1,4 miljoen euro hebben gestort op de rekening van DASNIL 95 SL, een bedrijf dat eigendom is van Negreira. De Spaanse Jusitie is een onderzoek gestart.

De betaling gebeurde in de tijd dat Josep Maria Bartomeu de voorzitter was van de club. Joan Laporta, huidige voorzitter van de Catalanen, snapt wel waar de beschuldigingen ineens vandaan komen. 'Het is geen toeval dat deze informatie nu naar buiten komt', doelt Laporta op de uitstekende sportieve prestaties van Barcelona in de laatste maanden. De club staat bovenaan in de Spaanse competitie en neemt het donderdag in de Europa League op tegen Manchester United. 

Barcelona meldt in een officiële verklaring op de eigen website dat de betaling aan het bedrijf is gedaan in ruil voor technisch advies. Naar eigen zeggen ontvingen ze in ruil voor het geld videorapporten van jeugdspelers in het Spaanse voetbal. 'Een gangbare praktijk in het profvoetbal', valt er te lezen op de site.