Hoe is het met Rai Vloet?

In november 2021 werd Heracles-middenvelder Rai Vloet opgepakt door de politie, wegens betrokkenheid bij een dodelijk ongeval op de A4. Een jongetje van vier jaar oud kwam bij dit ongeluk te overlijden. Na het ongeval vertrok Vloet van Heracles Almelo naar FC Astana in Kazakhstan en is hij nu speelachtig in Rusland bij FC Oeral. Op 20 maart 2023 was de terechtstelling van de voetballer. Hierin maakte het Openbaar Ministerie bekend dat het 3,5 jaar celstraf tegen hem eist. Nu is duidelijk geworden dat de voetballer veroordeeld is voor 2,5 jaar celstraf.

Ongeluk

In de nacht van 13 op 14 november 2021 vond er op de A4 een dodelijk ongeluk plaats. Bij een botsing tussen twee auto's raakte een jongetje van vier jaar zwaargewond. Later overleed de jongen in het ziekenhuis. Vloet zat in één van de betrokken voertuigen en werd samen met een andere inzittende meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Er werd bekend dat de bestuurder van een betrokken voertuig, met Vloet als inzittende, onder invloed van alcohol was. De middenvelder werd later vrijgelaten en had ook medische hulp nodig door zijn verwondingen. Ondanks dat Vloet weer op vrije voeten kwam, bleef hij verdachte in de zaak. Niet veel later kwam De Telegraafmet een belangrijke doorbraak: Rai Vloet was de bestuurder onder invloed. De politie had eerder bekend gemaakt dat er alcohol in het spel was.

Gevolgen

Vloet bleef een hele tijd van de radar. Hij was vanzelfsprekend niet actief aan het voetballen en ook Heracles-trainer Frank Wormuth hield contact met de middenvelder.

In januari komt naar buiten dat de 26-jarige rechtspoot weer terugkeert op het veld bij Heracles Almelo. Het ongeluk vergeten doet en kan hij zeker niet, vertelt hij in een openhartig interview. "Natuurlijk ben ik in mijn hoofd iedere dag bezig met het ongeluk en de tragische gevolgen daarvan. Ik zou willen dat ik de klok terug kon draaien. Voor de getroffen familie vind ik het verschrikkelijk, ik leef enorm met ze mee. Wat het ook lastig maakt is het besef dat ik mijn leven weer langzaam kan oppakken terwijl de getroffen familie dat niet kan."

Video, interview Rai Vloet (Heracles) na dodelijk ongeval met alcohol  

Onderzoek

De politie heeft op maandag 10 januari bekendgemaakt dat Rai Vloet bestuurder én onder invloed was van het voertuig dat betrokken was bij het dodelijke ongeluk. Dit is allemaal gebleken uit het onderzoek van de politie. De technisch directeur van Heracles Almelo, Tim Gilissen, heeft samen besproken dat Vloet in de tussentijd weer kan aansluiten bij de selectie. 

"We vinden dat we het recht zijn beloop moeten laten, we kunnen en willen niet op de stoel van de rechter gaan zitten. We willen Rai als goed werkgever de kans geven zijn werk weer te hervatten, maar het blijft een vreselijke situatie met heel veel verdriet, vooral voor de getroffen familie. Natuurlijk is het een lastige beslissing, en we snappen heel goed dat die emoties oproept, ook bij onszelf, maar het is een weloverwogen besluit", aldus Gilissen.

Reacties op ongeval

René van der Gijp had in VIVandaag direct een duidelijke mening over Rai Vloet, die in beschonken toestand een dodelijk verkeersongeluk veroorzaakte op de A4. Volgens de analist zou de middenvelder moeten worden ontslagen door Heracles Almelo. "Die Vloet, die hebben ze weer opgenomen in de selectie. Voor mij maakt het verschil dat of 'ie erbij gedronken zou hebben. Alcohol gedronken? Dan moeten ze hem ontslaan."

15 januari 2022

Maar... Zaterdag 15 januari maakt Rai Vloet zijn rentree bij Heracles in de met 0-0 gelijk gespeelde wedstrijd tegen NEC NIjmegen. Bij terugkeer in Almelo werd de spelersbus opgewacht door tientallen fans bij wie de comeback voor de nodige ergernis zorgde. Een dag daarvoor had Wormuth nog gezegd dat hij niet wist wanneer Vloet mogelijk weer speelminuten zou kunnen krijgen, maar dat dit vermoedelijk wel even kon duren..

Update 21 januari 2022

Heracles Almelo besloot op 21 januari 2022 om Rai Vloet toch per direct te schorsen. De club liet weten diep geschokt te zijn over nieuwe informatie die eerder bekend werd over het door Vloet veroorzaakte noodlottige ongeval op 14 november 2021. Een kind van vier jaar verloor daarbij het leven. 

'Naar ons vandaag bekend is geworden, heeft Vloet die nacht niet alleen mogelijk veel te hard gereden, maar bovendien te veel gedronken. Beiden zijn absoluut onacceptabel. In de weken en maanden na het ongeluk verklaarde Vloet tegenover ons als werkgever meerdere malen dat hij niet harder had gereden dan de toegestane maximum snelheid van 130 kilometer per uur, en niet meer had gedronken dan twee alcoholische dranken. Op basis van deze nu onjuist gebleken informatie heeft Heracles Almelo tot op heden in goed vertrouwen en als goed werkgever al haar beslissingen genomen', aldus algemeen directeur Rob Toussaint.

Uit het uitlezen van de boordcomputer van de auto van Vloet bleek dat de rijsnelheid 203 kilometer per uur is geweest.

Reactie ouders slachtoffer dodelijk ongeval Rai Vloet

In De Telegraaf lieten de ouders van de overleden jongen 22 januari weten nog niets van Rai Vloet persoonlijk te hebben gehoord. 

De vader vertelde weinig van medeleven te hebben gemerkt, behalve een brief van de club net na het ongeluk. "Zijn vriend heeft zes keer de politie gebeld om te vragen hoe het met ons ging, maar Vloet niet. Heeft hij gevoel, heeft hij spijt? Met een gevangenisstraf krijgen we Gio niet terug, maar welke straf hij ook krijgt: voor ons is het nooit genoeg.”  Lees: Ouders slachtoffer horen niets van Rai Vloet

Update 12 december 2022

In april maakte de rechtbank bekend dat Vloet, vanwege het dodelijke ongeval, in ieder geval zijn rijbewijs kon inleveren. Vloet zelf was niet aanwezig bij de zitting. De rechtbank in Noord-Holland wil nog een dag uittrekken wanneer de strafzaak inhoudelijk wordt behandeld.

Iets langer dan een jaar na het ongeluk is Rai Vloet nog altijd actief als professioneel voetballer. Nadat zijn contract bij Heracles Almelo werd opgezegd, wist hij tot ieders verbazing in maart 2022 een nieuwe club te vinden. FC Astana uit Kazakhstan zag het zitten om in zee te gaan met de middenvelder. Lang duurde zijn avontuur daar echter niet, zo vertrok hij in september alweer naar Rusland, waar hij tegenwoordig nog altijd actief is. In het shirt van FC Oeral vertolkt Vloet een bijrol, mede vanwege blessureleed. Tot dusver kwam hij tot acht duels voor de club. Hierin was hij goed voor twee doelpunten.

Danny Blind veroorzaakt ongeluk

Het is niet voor het eerst overigens dat iemand uit de voetbalwereld met alcohol achter het stuur een ongeluk veroorzaakte. Als trainer van Ajax veroorzaakte Danny Blind met drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed een auto-ongeluk. Daarbij raakte een 48-jarige vrouw gewond.

Oud-speler Patrick Kluivert maakte zich net als Vloet schuldig aan een dodelijke aanrijding, hetzij dat er toen geen alcohol in het spel was. 

Patrick Kluivert betrokken bij dodelijk ongeval

Op 9 september 1995 reed de toen 19-jarige Kluivert een man dood in Amsterdam-Noord. Onderzoek wees uit dat de voetballer in een geleende BMW 104 kilometer per uur reed binnen de bebouwde kom, toen hij de auto van de 56-jarige Marten Putman in de flank raakte. Putman overleefde de aanrijding niet, zijn vrouw raakte zwaargewond bij de aanrijding.

Kluivert werd vervolgd voor dood door schuld en veroordeeld tot anderhalf jaar ontzegging van de rijbevoegdheid en een taakstraf van 240 uur. 

Update 21 maart 2023

Op 20 maart heeft Vloet te horen gekregen dat het Openbaar Ministerie 3,5 jaar celstraf tegen hem eist naar aanleiding van zijn betrokkenheid bij het dodelijke ongeluk. Na deze uitspraak zat de voetballer er verslagen bij in de rechtszaal. Ook zou blijken uit de rechtszaak dat Vloet nooit contact met de nabestaanden heeft gezocht en dat er nog maar een klein deel van de schade is vergoed. Vloet heeft niks betaald en is ook nog niet met een aanbieding gekomen. Op maandag 3 april zal de uitspraak zijn.

Update 4 april 2023

Op maandag 3 april kwam er een oordeel. Vloet werd veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf. Dit is lager dan de eis van het OM. Dit komt omdat de voetballer volgens de rechtbank 'oprecht berouw had getoond tijdens de eerdere zitting'. Daarnaast krijgt de zaak veel aandacht in de media, waardoor zijn carrière belemmerd wordt. De rechtbank stelde dat de Vloet door roekeloos rijgedrag het ongeluk heeft veroorzaakt. Daarnaast heeft hij een rijontzegging van vier jaar opgelegd gekregen, omdat hij onder invloed van alcohol was.

Wormuth heeft spijt

Frank Wormuth, de trainer van Heracles Almelo ten tijde van het ongeluk, heeft bij Voetbal International aangegeven spijt te hebben van zijn keuze om Vloet al snel weer te laten spelen. Zo'n twee maanden na het incident liet de Duitse oefenmeester zijn speler namelijk invallen tegen NEC. Dit kwam hem gelijk op veel kritiek te staan. Nu heeft Wormuth aangegeven spijt te hebben van die beslissing: "Ik zat zo in een tunnel, omdat ik weet wat een depressie met iemand doet. Eerst had ik mij voorgenomen dat hij alleen mee zou trainen. Toen zag ik hem trainen, niet eens honderd procent en besloot ik hem mee te nemen. In de ban van presteren bracht ik hem in..."