Virgil van Dijk: hoe groeide hij uit tot steunpilaar van Oranje?

Virgil van Dijk is al jarenlang niet meer weg te denken bij Liverpool en het Nederlands elftal. Hoe verloopt zijn carrière en welk persoon schuilt er achter de iconische verdediger?

Wist jij dit al over het privéleven van Virgil van Dijk?

Op het veld heeft de iconische verdediger weinig geheimen, maar hoe is hij als hij niet op het veld staat? Lees hier meer over het privéleven van Virgil van Dijk.

Waar een wanneer is Virgil van Dijk geboren?

De verdediger werd op 8 juli 1991 geboren in Breda en groeide op in de wijk Haagse Beemden.

Hoe oud is Virgil van Dijk nu?

Op dit moment is de voetballer 33 jaar oud.

Wat is de afkomst van Virgil van Dijk?

Van Dijk is een zoon (en een van de drie kinderen) van een Nederlandse vader en Surinaamse moeder, die hem na haar scheiding opvoedde.

Waarom speelt Virgil van Dijk niet met zijn achternaam?

Doordat zijn vader in zijn jeugd veel belangrijke jaren niet in de buurt van de voetballer was, speelt Virgil van Dijk met zijn voornaam op zijn shirt. In gesprek met The Sun deed Steven Fo Sieeuw, de oom van Van Dijk, een boekje open over deze situatie. "Je haalt de naam van je vader niet zomaar van je shirt. Virgil heeft heel duidelijk gemaakt hoe hij zich voelt."

Heeft Virgil van Dijk een vriendin en kinderen?

Aan de zijde van Virgil van Dijk straalt Rike Nooitgedagt. Het koppel verwelkomde in 2014 hun eerste dochtertje Nila. In 2017 kwam daar een tweede dochtertje, Jadi, bij. Nooitgedagt was vroeger werkzaam in de kledingindustrie. Toen haar vriend in 2013 de overstap maakte naar Schotland, zei Nooitgedagt haar baan op.

Waar woont Virgil van Dijk?

Naar verluidt in de voetballer de trotse eigenaar van de voormalige villa van Manchester United-icoon Ole Gunnar Solskjaer in Cheshire. Ook bezit de verdediger een prachtig grachtenpand in Amsterdam.

Wat is het vermogen van Virgil van Dijk?

Volgens Quote had Van Dijk in 2024 een vermogen van 94 miljoen euro. Bij Liverpool verdient hij naar verluidt een jaarsalaris van 11,4 miljoen pond.

Hoe kwam Virgil van Dijk bij het Nederlands elftal?

Het voetbalavontuur van Virgil startte in de jeugd van WDS'19. In 2006 vertrok de centrale verdediger op jonge leeftijd naar de gezamenlijke jeugdopleiding van Willem II en RKC. Toen bleek dat Willem II hem in 2010 geen contract aan wilde bieden, vertrok Van Dijk transfervrij naar FC Groningen.

  • Op 1 mei 2011 maakt Van Dijk, dan nog aanvaller, zijn profdebuut voor FC Groningen. Op 29 mei volgen zijn twee eerste doelpunten, in de play-offwedstrijd tegen ADO Den Haag.
  • In het seizoen 2011/12 is Virgil uitgegroeid tot vaste waarde van FC Groningen en komt door blessures 25 keer in actie voor de club. In april In werd Van Dijk met spoed opgenomen in het ziekenhuis, waar bleek dat hij een acute blindedarmontsteking, niervergiftiging en een ontstoken buikvlies had. Aanvankelijk realiseerde niemand zich hoe ernstig de situatie werkelijk was.
  • Een seizoen later, in 2012/13, schopt de verdediger het tot 37 wedstrijden in de hoofdmacht.

(Tekst gaat verder onder de video)

In die tijd speelde Virgil zich in de kijker van Celtic, dat de voetballer in de zomer van 2013 voor een bedrag van 2,75 miljoen overnam van Groningen. 

  • Met Celtic doet Virgil mee in de Champions League en speelt in de groepsfase tegen AC Milan, FC Barcelona en Ajax.
  • De Nederlander komt 47 keer in actie voor Celtic, scoort 5 keer en wint de Scottish Premiership.
  • Een jaar later, in 2014/15, doet hij dit kunstje nog eens over. In totaal speelt hij 58 wedstrijden en is goed voor 10 doelpunten en 6 assists. Naast de landstitel wordt ook de binnenlandse beker veroverd.

(Tekst gaat verder onder de video)

In september 2015 vertrekt Virgil naar de Premier League, waar Southampton 15,7 miljoen euro neertelt voor de verdediger. Virgil schopt het in zijn debuutseizoen tot 38 wedstrijden en drie doelpunten.

  • Met Southampton doet hij in 2016/17 mee in de Europa League en maakt 6 keer zijn opwachting in het toernooi en scoort 2 keer. In totaal komt Virgil 30 keer in actie en maakt 4 doelpunten.

Na een sterk seizoen bij Southampton, waarin hij tijdens de winterstop werd gepromoveerd tot aanvoerder na het vertrek van José Fonte, kreeg Van Dijk veel interesse van topclubs zoals Chelsea en Liverpool. Liverpool probeerde echter illegaal contact met hem op te nemen, wat leidde tot een verontschuldiging van hun kant.

  • In de zomer van 2017 vroeg Van Dijk zelf om een transfer, maar Southampton stelde een exorbitante prijs van ongeveer 50 miljoen euro, waardoor de deal niet doorging. Na de transferperiode keerde Van Dijk terug naar Southampton, waar hij zijn positie had verloren en op de bank belandde, met slechts 12 optredens in de eerste seizoenshelft.

Op 27 december 2017 tekende Van Dijk een contract bij Liverpool voor zo’n 84,5 miljoen euro, waarmee hij de duurste verdediger en de duurste Nederlandse voetballer ooit werd. Zijn transfersom overtrof namelijk het vorige record van Marc Overmars. Hij is overigens geen recordhouder meer, al staat hij nog wel in de top 10 duurste transfers van Nederlandse voetballers ooit

  • Hij tekende een 5,5-jarig contract tot de zomer van 2023 en zou ongeveer 55 miljoen euro verdienen. Bij Liverpool kreeg hij zijn favoriete rugnummer 4, dat hij ook bij FC Groningen en Celtic had.
  • Trainer Jürgen Klopp besloot Van Dijk rustig in te brengen en hield hem buiten de selectie voor de thuiswedstrijd tegen Burnley op nieuwjaarsdag.
  • Virgil maakte zijn debuut voor Liverpool op 5 januari 2018 met een basisplek in een FA Cup-wedstrijd tegen stadsgenoot Everton op Anfield.
  • Met Liverpool schopt hij het tot de finale van de Champions League, waarin Real Madrid met 3-1 te sterk is.

In het seizoen 2018/19 krijgt Liverpool een herkansing om de UCL te winnen. Nadat in de knock-outfase onder meer Bayern München en FC Barcelona worden verslagen, volgt een clash met Tottenham. Virgil wint met 0-2 en veroverd zo 'de cup met de grote oren'. Hij wordt ook uitgeroepen tot Man van de Wedstrijd.

  • Voor Liverpool komt hij dat seizoen in totaal 50 keer in actie en is goed voor 6 doelpunten en 4 assists.
  • In 2019/20 draagt de verdediger het shirt van Liverpool wederom 50 keer en zorgt voor 5 doelpunten en 2 assists.

Het is het begin van een periode vol met prijzen voor de Engelse top club:

  • UEFA Super Cup: 2019
  • FIFA Club World Cup: 2019
  • Premier League: 2019/20
  • EFL Cup: 2021/22, 2023/24
  • FA Cup: 2021/22
  • FA Community Shield: 2022

Daarnaast valt Virgil ook persoonlijk een aantal keren in de prijzen:

  • FIFA FIFPro Men's World 11: 2019, 2020
  • Premier League: Speler van de Maand in november, december, en februari (2018/19)
  • Premier League Speler van het Jaar: 2018/19
  • UEFA Speler van het Jaar: 2018/19
  • UEFA Beste Verdediger van het Seizoen: 2018/19

Op 17 oktober 2020 slaat het noodlot voor Virgil toe. In de stadsderby tegen Everton raakt hij heftig geblesseerd na een clash met Jordan Pickford. De Nederlander staat zodoende het gehele seizoen buitenspel en mist het EK 2020 met Nederland. 

  • Virgil is in het seizoen 2021/22 weer helemaal terug bij Liverpool en speelt maar liefst 51 wedstrijden, waaronder de verloren UCL-finale tegen Real Madrid.
  • Een seizoen later, in 2022/23, komen de twee grootmachten elkaar al tegen in de achtste finales. Real is wederom te sterk en schakelt Liverpool uit. In totaal speelt Virgil dat seizoen 41 keer.
  • In 2023/24 moet Virgil zelfs met Liverpool de Europa League in. De campagne eindigt in de kwartfinale, waarin de uiteindelijke winnaar Atalanta over twee wedstrijden te sterk in. De verdediger is in 48 wedstrijden goed voor 4 doelpunten en 2 assists.

(Tekst gaat verder onder de video)

Wanneer maakte Virgil van Dijk zijn debuut bij het Nederlands elftal?

In 2014 maakte Van Dijk drie keer deel uit van de selectie, maar hij debuteerde dat jaar nog niet. Op 10 oktober 2015 maakte hij zijn debuut voor het Nederlands elftal in een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kazachstan (1-2).

Hoe presteert Virgil van Dijk in het Nederlands elftal?

Op 26 maart 2018 maakt de verdediger zijn eerste doelpunt voor Oranje, in zijn achttiende interland. Virgil doet met Nederland mee aan het WK 2022 en schopt het tot de kwartfinales. Twee jaar later is hij er ook bij op het EK 2022, waarin de halve finale worden bereikt. Zodoende staat zijn teller daarna op 74 interlands en 9 doelpunten.

Is Virgil van Dijk actief op sociale media?

De voetballer is via Instagram te volgen (@virgilvandijk) en heeft ruim 15,9 miljoen volgers. 

Behoord Virgil van Dijk tot de spelers in Oranje met de meeste interlands

Wellenreuther pakt 50 jaar record
Duurste Nederlandse voetballers