Heitinga weet dat Ajax top moet zijn: 'Ons spel is het allermoeilijkste spel wat er is'

Ajax hervat donderdagavond de Europese campagne tegen 1. FC Union Berlin. Voor John Heitinga zal het zijn Europese debuut worden als hoofdtrainer van Ajax. De opvolger van Alfred Schreuder heeft zich zo goed mogelijk voorbereid op het treffen met de nummer twee van de Bundesliga en deelde tijdens de persconferentie van woensdag zijn opgedane inzichten.

Eerst ging Heitinga in op wat zijn eigen elftal volgens vele media zou moeten verbeteren: de restverdediging. 'Dat klopt hoor, we geven ook kansen weg. Maar: ons spel is het allermoeilijkste spel wat er is. Je hebt ook teams die in een compacte organisatie spelen, de bal veroveren, wegschieten en erachteraan gaan rennen', nuanceerde de voormalig speler van de Amsterdammers.

Om te winnen van Union Berlin moet Ajax het eigen systeem tot in de perfectie uitvoeren. 'Het gaat om de manier van drukzetten. En waar ga je positioneel staan? Ons positiespel is goed, maar we doen het ook nog eens op een lastige positie op het veld. Het vergt concentratie en discipline. Het draait om onze laatste lijn en de man die het doordekken organiseert.'

'Die moet uitgaan van het slechtste scenario en daar continu mee bezig zijn', vervolgde de oefenmeester. 'We brengen ze op de training veel in deze situaties en bieden het ook nog eens visueel met beelden aan.' Aanpassen aan de titelconcurrent van Bayern München gaat Ajax zich niet. 'Nee. We zullen wel héél goed moeten zijn', benadrukte Heitinga.