Stengs steunt visie van Priske: "Niet moeilijk doen over erfenis Slot"

Calvin Stengs heeft in een uitgebreid gesprek met Voetbal International gesproken over enkele wijzigingen in de werkwijze van Feyenoord, maar ook over zijn eigen toekomst. Welke ambities koestert de aanvallende middenvelder op dit moment?

Daarnaast komt ook de wisseling van de wacht van de hoofdtrainer ter sprake, die logischerwijs ook iets van de wendbaarheid van de A-selectie vraagt. Arne Slot haalde de Nederlander weer terug naar de Eredivisie, maar verkaste een jaar later naar Liverpoool. Hoe vindt Stengs dat het zonder de succestrainer gaat?

Calvin Stengs springt in de bres voor Brian Priske

Hij is namelijk van mening dat mensen komen en weer gaan, waardoor er ook weer nieuwe spelprincipes worden aangebracht met een vernieuwde visie. "Het is een trainer met nieuwe ideeën die het op zijn manier doet. Ik denk dat dat heel goed is", begint Stengs. "Hoewel Arne Slot hier natuurlijk heel succesvol was, moet je niet iemand anders gaan kopiëren. Dat werkt nooit. Deze trainer heeft een eigen plan en dat wil hij inpassen in het team en de structuur die we al hebben. Het idee van 3-4-3 komt bij mij heel goed over. En eromheen merk je dat het een heel sociale en geïnteresseerde trainer is."

De nummer tien van de Rotterdammers hoopt dat er wordt gestopt met het vergelijken van Priske en Slot en wil de 'frisse wind' een goede kans geven. "Iedereen weet dat er een aardige erfenis ligt, maar daar moeten we ook niet te moeilijk over doen. De komst van een andere trainer zorgt ook voor een frisse wind. Het zal tijd nodig hebben, want met een ander systeem zullen jongens zich toch ook wat moeten aanpassen."

Middenvelder is Feyenoord dankbaar voor groeien als profvoetballer

De terugkeer naar de Eredivisie had voor Stengs het gewenste effect en dat was uiteindelijk daadwerkelijk een betere voetballer worden. "In het begin bespeurde ik wel wat twijfel. Ik had een matige voorbereiding gehad en mijn eerste drie competitieduels was ik nog wat zoekende. Maar daarna ging het lopen, kon ik steeds belangrijker worden en uiteindelijk ben ik echt wel blij met mijn seizoen bij Feyenoord. Ik had een groot aandeel in het team en kon belangrijk zijn voor de club. Dat gevoel overheerst en gaf me zeker voldoening."

Het maakte hem tot een speler, die een 'zakelijke speelstijl' als één van zijn nieuwe kenmerken beschouwt. "De schwung moet altijd blijven in mijn spel, want ik ben een creatieve speler. Maar het klopt zeker dat ik wat zakelijker ben geworden. Waar ik in het verleden altijd mooie passes wilde geven vol risico, kies ik nu wat vaker tussendoor voor de simpelere bal. Niet elke pass hoeft in mijn hoofd meer een assist te zijn. Dat gaat niet ten koste van het rendement. Dat bewees het afgelopen seizoen ook wel, toen ik de meeste assists had voor de club. Daar ben ik blij om."

Wat zijn de doelstellingen van Stengs én Feyenoord?

Voor komend seizoen hoopt hij een hoger rendement te behalen door zich vaker te laten gelden in vijandelijk doelgebied. Ook in Europa wil hij zichzelf én Feyenoord op de kaart zetten. "Hoewel de opzet anders is en niemand echt weet wat ons te wachten staat, wil ik met Feyenoord wel echt een ronde verder komen. Dat komt ook door vorig seizoen. Daarnaast denk ik natuurlijk aan de landstitel in Nederland. Dat heb ik nog niet meegemaakt en wil ik echt ervaren. De Coolsingel ken ik van de verhalen - dat hebben ze me al vaak verteld - maar wil ik zelf heel graag meemaken." Het is niet duidelijk of Stengs dat mee gaat maken, omdat hij serieuze interesse geniet uit Italië.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers