Waar moet jij meteen aan denken bij Nederland - Denemarken?

Nederland oefent op 26 maart tegen Denemarken. Het is alweer een tijdje geleden dat beide landen tegenover elkaar stonden. Daarom de vraag: Waar moet jij meteen aan denken bij Nederland - Denemarken?

Gemiste strafschop Van Basten in halve finale op EK 1992

Nederland begon het EK van 1992 als titelhouder en had ook dit jaar weer een grote kans op de Europese titel. Door in de groep onder meer met 3-1 te winnen van Duitsland, plaatste Nederland zich voor de halve finale. Hier nam de ploeg van Rinus Michels het op tegen Denemarken. De Denen kwamen tijdens de wedstrijd twee keer voor, maar door goals van Bergkamp (23e minuut) en Rijkaard (86e minuut) ging de wedstrijd naar verlenging en uiteindelijk moesten penalty’s de beslissing maken. De Denen schoten alle vijf de strafschoppen raak en aangezien Marco van Basten de tweede penalty voor de Nederlanders miste, ging Denemarken door naar de finale en keerde Nederland terug naar huis.

Het winnende campingelftal van Denemarken op EK 1992

Het was al heel wat dat Denemarken mee kon doen tijdens het EK 1992 en hem dan nog winnen, is al helemaal speciaal. De Denen hadden zich officieel niet gekwalificeerd voor het EK, maar door de oorlogen in het voormalig Joegoslavië trok dat land zich vlak voor het begin van het toernooi terug. Denemarken eindigde tweede in de kwalificatiegroep met Joegoslavië en mocht daardoor de plaats innemen.

De Denen speelden tegen Engeland, Zweden en Frankrijk en plaatste zich als tweede in hun EK poule waardoor het land naar de halve finale ging. Door de gemiste strafschop van Van Basten speelde Denemarken in de finale tegen Duitsland. Door goals van John Jensen en Kim Vilfort kroonde Denemarken zich voor het eerst tot Europees kampioen. Het sprookje van Denemarken wordt gezien als één van de grootste verrassingen ooit. Met spelers al Brian Laudrup en voormalig PSV’er Flemming Povlsen zorgde Denemarken toen voor de grootste stunt op het EK.

Grote hoeveelheid Deense spelers in Eredivisie

Deense spelers en de Eredivisie. Het is altijd al een goed huwelijk geweest. Vroeger speelde onder anderen Christian Eriksen, Kenneth Pérez, Jan Heintze en Jon Dahl Tomasson in de Eredivisie en ook dit jaar is het niet anders. Denemarken staat op de vijfde plek van landen die de meeste spelers leveren aan de Eredivisie. Met dertien spelers is het aandeel van de Denen 5.6% van alle voetballers in de Eredivisie. Lasse Schöne, Mohamed Daramy en Nikolai Baden Frederiksen zijn de bekendste huidige Denen op de Nederlandse velden.

Lees ook: 20 Denen in dienst van PSV

Eén van de beste Deense voetballer ooit in de Eredivisie: Christian Eriksen

Verloren openingsduel op dramatisch verlopen EK 2012

Het meest recente onderlinge duel tussen beide landen. Op het EK van 2012 speelde Nederland en Denemarken de openingswedstrijd van de poule. Nadat Oranje de finale van het WK twee jaar daarvoor haalde, keek iedereen uit naar het EK. Toch viel de Nederlandse droom van een nieuwe internationale prijs snel in duigen. Van Denemarken werd er met 1-0 verloren door een goal van voormalig Eredivisiespeler Michael Krohn-Dehli. Nederland was de betere partij in deze wedstrijd, maar wist de kansen niet om te zetten in goals. Uiteindelijk werd er ook met 2-1 van Duitsland en Portugal verloren en vloog Oranje er in de groepsfase al uit met 0 punten. Een drama.

2-0 zege op WK 2010

Ook tijdens het WK van 2010 stonden de naties tegenover elkaar in de groepsfase. Deze keer zegevierde Nederland wel. Door een eigen doelpunt van verdediger Daniel Agger en een late goal van Dirk Kuijt won Nederland met 2-0. Oranje had deze wedstrijd 63% balbezit en Wesley Sneijder werd uiteindelijk uitgeroepen tot man van de wedstrijd. De ploeg van Bert van Marwijk haalde de finale tijdens het WK, maar verloor daarin van Spanje..

Zege op EK 2000 tegen Denemarken

Het EK van 2000 vond plaats in Nederland en België. Ook tijdens dit toernooi werden Nederland en Denemarken aan elkaar gekoppeld in de groepsfase. In de tweede ronde namen de landen het tegen elkaar op in De Kuip. In de eerste helft kon Nederland het net niet vinden, maar twaalf minuten na de rust opende Patrick Kluivert de score. Tien en twintig minuten later vonden ook Ronald de Boer en Boudewijn Zenden het net. Denemarken kreeg de uitgelezen kans om de eer te redden, maar Michael Schjønberg faalde vanaf elf meter.

Een rijke geschiedenis tussen beide naties. Nederland en Denemarken stonden in totaal 31 keer tegenover elkaar en op 26 maart staat de 32ste onderlinge ontmoeting op het programma. In Amsterdam spelen de landen dan een oefenduel.

Feyenoord-doelman vertrekt