Alex Kroes bevestigt rol in oplichtingszaak van Belgische club

Alex Kroes heeft een grote rol gespeeld in de mislukte overname van KV Kortrijk. Dat bevestigt de aanstaande algemeen directeur van Ajax in gesprek met journalisten Bjorn Thimister en Jesper Langbroek. 

In juni leek het erop dat KV Kortrijk zou worden overgenomen door de Kaminski Group. Maciek en Mikhai Kaminski zouden de club uit Kortrijk voor zo’n 15 miljoen euro overnemen en zo het grootaandeelhouderschap opeisen van huidige eigenaar Vincent Tan. Beide broers lieten op een persconferentie weten dat ze veel ambitie hadden met de club, maar er werd nooit betaald. 

Het blijkt dat Kroes zijn aandeel heeft gehad in de zaak. Zo bracht de aanstaande TD van Ajax de Kaminski's in contact met KV Kortrijk via zijn zakenrelatie Yiotis Panayiotou. Die vertegenwoordigde de Kaminski's toen ze zochten naar een Europese voetbalclub om in te investeren. Het tweetal haalde dezelfde streek uit bij het Griekse Panetolikos. De club ging akkoord met een overname, maar zag nooit geld terug. "Op het moment dat we doorhadden dat het fout zat, hadden Alex en ik de Kaminski’s al bij Kortrijk geïntroduceerd", vertelt Panayiotou aan Thimister en Langbroek.

Kroes bevestigt zelf zijn aandeel in de zaak. Hij wil er niet inhoudelijk op in gaan omdat hij met Ajax heeft afgesproken niet in de media te verschijnen tot zijn formele aanstelling welke per 15 maart 2024 begint.