Nederland terug in Berlijn en gemengde prestaties in kwartfinales

Voor Nederland wacht zaterdag op het EK 2024 een kwartfinale tegen Turkije. Kan Oranje terugkijken naar eerdere prestaties in deze fase van het toernooi? Voetbalflitsen zet de feiten op een rij!

50x je inzet als Nederland wint

Prestaties Nederlands elftal in Berlijn

Het Nederlandse elftal heeft een rijke historie op Duitse bodem in eindtoernooien. De prestaties variëren van het bereiken van de finale van het WK 1974, het winnen van het EK in 1988, tot de eliminatie door Portugal in de achtste finales van het WK 2006. Nederland speelde slechts één keer een wedstrijd in Berlijn; tijdens het huidge EK, toe ze met 3-2 verloren van Oostenrijk in de groepsfase.

Hoe presteert Oranje in kwartfinales van een EK?

Nederland heeft door de jaren heen wisselend succes gekend in de kwartfinales van het EK. Van de vier eerdere kwartfinales wist Nederland er twee te winnen. Over het algemeen maakt Nederland wisselvallige knock-outfases op het EK mee.

  • EK 2000: Een indrukwekkende 6-1 overwinning op Joegoslavië in Rotterdam, met een hattrick van Patrick Kluivert.
  • EK 2004: Na een 0-0-gelijkspel tegen Zweden in Faro, won Nederland met 5-4 na strafschoppen.

De andere twee kwartfinales voor Oranje eindigden in teleurstellingen:

  • EK 1996: een pijnlijke eliminatie na strafschoppen tegen Frankrijk in Liverpool, waarbij Clarence Seedorf zijn strafschop zag worden gestopt door Bernard Lama.
  • EK 2008: een 3-1 nederlaag na verlenging tegen Guus Hiddink's Rusland in Basel.

Nederland in halve finales van het EK

Mocht Oranje de kwartfinales doorkomen, dan wordt dat de zesde keer dat dat lukt. Nederland heeft in totaal vijf keer eerder de halve finales van het Europees kampioenschap bereikt. Hiermee staat Nederland gelijk met grootmachten zoals Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. Alleen Duitsland (inclusief West-Duitsland) met acht keer en Rusland (inclusief de Sovjet-Unie) met zes keer, hebben vaker de halve finales bereikt. 

Unieke prestatie Nederland als geplaatste derde

Nederland is het enige derde geplaatste land uit de groepsfase die de kwartfinales van het EK 2024 heeft bereikt. Dit is een zeldzame prestatie die eerder is voorgekomen bij Portugal (EK 2016, die uiteindelijk het toernooi won) en bij Tsjechië, Zwitserland en Oekraïne (EK 2020, allemaal uitgeschakeld in de kwartfinales).

50x je inzet als Nederland wint

Feyenoord-doelman vertrekt