Hoe presteert Nederland in de knock-outfases van een EK?

Het Nederlands elftal is actief in de knock-outfase van het EK 2024. Wat voor gevoelens houdt Oranje over aan eerdere EK en hoe vaak strandde het direct na een groepsfase? Voetbalflitsen dook in het record van Nederland!

Nederland is bezig aan de elfde deelname aan een EK. In 1976 deed het voor het eerst mee en werd het direct derde. Vier jaar later strandde het tijdens de oude opzet van het EK nog in de eerste ronde. Het beste resultaat dat Nederland op een EK boekte is natuurlijk in 1988. In Duitsland kroonde Oranje zich tot Europees kampioen en won het vier van de vijf wedstrijden.

Hoe vaak haalde Nederland de knock-outfases van een EK?

Nadat Nederland zich in 1984 niet had gekwalificeerd voor het EK in Frankrijk, volgde een sterke reeks voor Oranje. Na de winst volgde in de vier opvolgende jaren drie halve finales (1992, 2000 en 2004) en één kwartfinale, in 1996. In 2008 strandde Oranje wederom in de kwartfinale, waarna een tegenvallende periode volgde op het EK.

Na de verloren WK-finale van 2010 volgde er voor Nederland deelname aan het EK in Oekraïne en Polen. Het was een waar debacle: Oranje verloor alle drie de groepswedstrijden en haalde zo de knock-outfase niet. Na een sterk WK in 2014, Nederland werd derde, wist Oranje zich niet te kwalificeren voor het EK van 2016 in Frankrijk. In 2021 stelde Nederland wederom teleur en werd het in de achtste finales door Tsjechië uitgeschakeld. Drie jaar later wacht na een tegenvallende groepsfase een achtste finale tegen Roemenië.

Record Nederland op het EK sinds 1988
Het record van Nederland op het EK sinds winst in 1988

Record Nederlands elftal op het EK

Van de elf EK-deelnames na 1988 wist Nederland zich dus slechts twee keer niet te plaatsen voor de achtste finales en haalde het zeven keer minimaal de kwartfinales, waarvan vijf keer minimaal de halve finale. Nu wacht er voor Nederland een achtste finale tegen Roemenië.

Feyenoord-doelman vertrekt