Op welke plek eindigt Oranje in Groep D? Alle scenario's op een rij!

Nederland is zeker geplaatst voor de volgende ronde van het EK.  Maar op welke plek kan Oranje nog eindigen in Groep D vanavond? Dit zijn de scenario’s voor Nederland.

Met vier punten uit twee wedstrijden is Nederland al door op het EK. Zonder zelf de moeten spelen stelde Oranje maandagavond een plek in de achtste finales veilig. Tijdens de wedstrijd van een dag later tegen Oostenrijk wacht nu de vraag op welke positie Nederland zal eindigen in Groep D.

Stand in Groep D op het EK 2024

Nederland2/4 (1)
Frankrijk2/4 (1)
Oostenrijk2/3 (1)
Polen2/0 (0-3)*
*Al uitgeschakeld

Scenario één: Nederland eindigt als eerste in de groep

Verliest Nederland aanstaande dinsdag niet van Oostenrijk, dan kan het eerste eindigen in de groep. Het moet dan wel hetzelfde resultaat als Frankrijk tegen Polen boeken. Wint Nederland van Oostenrijk, dan eindigt het sowieso als koploper van Groep D. 

Voor Nederland wacht als groepswinnaar een volgende wedstrijd op 2 juli. Om 21.00 uur wacht voor de eerste uit Groep D namelijk de nummer twee uit Groep F. in deze groep staan Turkije en Portugal na de eerste wedstrijd op drie punten, terwijl Tsjechië en Georgië nog geen punt wisten te pakken.

Scenario twee: Oranje wordt tweede in de groep

Bij een gelijkspel op Oostenrijk eindigt Nederland als tweede in de groep. Voor Oranje wacht in dat geval een wedstrijd tegen de nummer twee van Groep E spelen. Deze wedstrijd staat op 1 juli om 18.00 uur op het programma. In Groep E strijden Roemenië, Oekraïne, Slowakije en België nog voor een plek in de volgende ronde.

Scenario drie: Nederland gaat als beste nummer drie door

De vier beste nummers drie van dit EK gaan door naar de achtste finales. Doordat Spanje minimaal een punt tegen Albanië pakte (0-1) is Nederland daar één van de landen van. Zowel Frankrijk, Oostenrijk als Nederland strijden nog om plek één, twee en drie. Dat werkt zo: Oranje boekt een minder resultaat als Frankrijk, dan neemt Frankrijk de koppositie over. Oostenrijk moet dan winnen van Oranje om boven ons land te eindigen. Wij winst op Nederland kunnen de Oostenrijkers zelfs nog eerste worden, als Frankrijk niet wint van Polen.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers