Voetbalfamilie Kluivert: Shane in de voetsporen van vader en broers

Shane Kluivert heeft zijn eerste profcontract als voetballer getekend. De pas zestienjarige voetballer deed dit bij FC Barcelona en treedt zo in de voetsporen van vader Patrick. Het aanvallertje kan de volgende grote ster worden in de bekende voetbalfamilie Kluivert.

Naast zijn vader en broer Justin, kan Shane zomaar de volgende Kluivert worden die we ooit in actie gaan zien in het Nederlands Elftal

Van Kenneth op Patrick

Het begon allemaal bij opa Kenneth, die drie interlands speelde voor het Nationale Elftal van Suriname. Zijn wedstrijden speelde linksbuiten in dienst van het Surinaamse SV Robinhood. Op 1 juli 1976 kwam zoon Patrick op de wereld in Amsterdam. Diens loopbaan begon in zijn geboortestad bij Ajax. Bij zijn debuut in het eerste was de aanvaller direct trefzeker en zo was een legende geboren.

Patrick maakte deel uit van het gouden Ajax dat in 1995 de Champions League, de UEFA Supercup en Wereldbeker voor Clubs won. Daarnaast kroonde hij zich met Ajax twee keer tot landskampioen en één keer tot winnaar van de binnenlandse Supercup. Na een rijke periode in Amsterdam vertrok Kluivert in 1998 naar AC Milan, waarna hij een jaar later al naar FC Barcelona vertrok. Later kwam de aanvaller nog uit voor Newcastle United, Valencia CF, PSV en Lille. In 97 interlands wist Kluivert veertig keer te scoren voor Oranje.

Zo vader, zo zoons

Waar Patrick het van vader Kenneth leerde, was het nu de taak om het weer door te geven aan zijn eigen zoons. Om te beginnen was daar de oudste van het viertal voetbalzonen; Quincy. Doorbreken vanuit de Ajax-jeugd lukte niet voor de verdediger, die vervolgens naar AFC vertrok. In 2017 kreeg hij nog een kans om zich te bewijzen bij een Eredivisionist, toen Vitesse hem verwelkomde. En jaar later volgde alweer een snel afscheid uit Arnhem. Tegenwoordig maakt Quincy naam als dj.

Voor broer Justin zag het er allemaal al snel rooskleuriger uit. Op 17-jarige leeftijd debuteert de aanvaller in 2017 in Ajax 1 en lijkt een mooie toekomst in Amsterdam voor hem te hebben. Toch vertrekt Kluivert anderhalf jaar later uit Amsterdam, waar AS Roma zijn volgende bestemming is. In Rome gaat het niet zoals hij gehoopt heeft en huurperiodes bij RB Leipzig en OGC Nice. In de zomer van 2022 haalt Valencia CF de aanvaller op huurbasis naar Spanje, waar hij in de voetsporen van zijn vader kan treden. Na een succesvolle periode neemt Bournemouth de aanvaller definitief over van AS Roma. Twee keer speelde de vleugelaanvaller al in Oranje.

Waar ook zijn oudere broers speelde voor AFC, was dit de club waar het voor Ruben allemaal begon. Geen overstap naar Ajax, maar naar de jeugd van FC Utrecht. Met die club maakt de verdediger zijn eerste minuten in de Eredivisie, maar tot een doorbraak komt het (vooralsnog) niet. In de zomer van 2023 neemt FC Dordrecht hem transfervrij over. 

Nu is het dus de beurt aan broertje Shane, die mag dromen van een debuut in het eerste van FC Barcelona. Dat hij talent heeft is wel duidelijk. Tussen 2016 en 2017 speelde de aanvaller in de jeugd van Paris Saint-Germain, waarna hij met zijn vader naar Barcelona vertrok. Daarnaast maakte hij in oktober 2022 al zijn debuut voor Oranje Onder 16 en tekende hij deze zomer zijn eerste profcontract bij Barça.

Ook interessant