Wie is Eduard Spertsyan, die weer op de radar van Ajax staat?

Eduard Spertsyan leek in de zomer van 2023 zo goed als zeker de nieuwe aanvaller van Ajax te worden. De Armeen leek de overstap te gaan maken van Krasnodar FK, maar tot een definitieve transfer komt het uiteindelijk nooit. Nu, een jaar later wordt Spertsyan wederom in contact gebracht met Ajax. Een mooi moment om de carrière van Spertsyan eens uit te lichten.

Wie is Eduard Spertsyan?

Al sinds 2010 draagt Spertsyan het shirt van Krasnodar FK. De geboren Rus, maar uitkomend voor Armenië, doorliep de jeugdopleiding van Krasnodar.  In 2018 maakte hij zijn debuut in het tweede elftal van de club, waarna in september 2020 zijn debuut in het eerste volgt. Spertsyan is een aanvaller die op meerdere posities uit de voeten kan. Zo zien we hem als linksbuiten, rechtsbuiten, maar voornamelijk als aanvallende middenvelder. Voor het eerste van Krasnodar komt Spertsyan al tot 108 wedstrijden. Daarin zorgt de rechtspoot voor 33 doelpunten en 25 assists.


Spertsyan in dienst van Krasnodar FK

Interlands Spertsyan

Geboren in de Russische plaats Stavropol, maar uitkomend voor Armenië. Eind maart 2021 maakt Spertsyan zijn debuut voor Armenië. In de interland tegen Roemenië (3-2) weet de aanvaller direct te scoren. In 2022 krijgt Spertsyan de titel van Armeens Voetballer van het Jaar.

Transferwaarde Spertsyan

De ontwikkeling van Spertsyan is ook goed terug te zien in zijn marktwaarde. In de zomer van 2023 wordt  Spertsyan wordt geschat op zo'n twaalf miljoen euro. Tegenwoordig staat de transferwaarde van Spertsyan op twintig miljoen euro.

Contractsituatie Spertsyan

In de zomer van 2021 zet Spertsyan een krabbel onder een meerjarig contract bij Krasnodar. Hierdoor staat de aanvaller nog tot medio 2026 onder contract in Rusland.

Spertsyan niet naar Ajax

Tijdens de zomerse transferperiode van 2023 lijkt Ajax in Spertsyan de nieuwe smaakmaker te hebben gevonden. Toch komt de Spertsyan na een hoop commotie er uiteindelijk nooit. Het zou namelijk moreel niet goed zijn om zaken te doen met een club uit Rusland, gezien de nog altijd aanhoudende oorlog met Oekraïne.

'Ajax denkt weer aan Spertsyan'

Begin juni 2024 brengen Russische media naar buiten dat Ajax wederom aan Spertsyan denkt. Het is nog maar de vraag of de Amsterdammers een transfer wel weten door te drukken.

Feyenoord-doelman vertrekt