Wie is mogelijke nieuwe Feyenoord-trainer Nuri Şahin?

Feyenoord heeft nog altijd geen opvolger voor Arne Slot gevonden. Wel is er een lijstje met een aantal namen erop. Daar komt nu ook de Duits-Turkse Nuri Şahin bij, meldt het Algemeen Dagblad. Een oude bekende voor de Rotterdammers.

Wie is Nuri Şahin? Geboorteplaats en spelerscarrière

Nuri Şahin, geboren op 5 september 1988 in het Duitse Lüdensheid. Hoewel hij geboren is in Duitsland, is hij ook voor een deel Turks. Turkije is ook het land waarvoor hij als voetballer uitkomt.

Şahin begon zijn voetbalcarrière in de Bundesliga bij Borussia Dortmund. Hij was daar met 16 jaar en 335 dagen de jongste debutant ooit. Later werd hij met zijn doelpunt tegen 1. FC Nürnberg ook nog is de jongste doelpuntenmaker ooit.

In de zomer van 2007 vetrok de middenvelder naar Feyenoord. Hij kwam daar te spelen onder de trainer die hem bij Dortmund liet debuteren, Bert van Marwijk. In zijn tweede wedstrijd voor de Rotterdammers wist hij twee keer te scoren. Later speelde hij nog voor onder andere Real Madrid en Liverpool, waar hij weinig wedstrijden speelde. Na de wat mindere jaren ging de Duits-Turkse voetballer terug naar zijn oude liefde Dortmund. Om vervolgens nog bij Werder Bremen en Antalyaspor (speler/coach) te spelen.

Voor Turkije heeft Şahin veel wedstrijden gespeeld. Met 52 interlands was hij een vaste kracht voor de Turken. Hij scoorde bij zijn debuut in 2005 en speelde uiteindelijk tot 2017 voor de nationale ploeg.

Şahin is jong als trainer begonnen

Waar Şahin als speler eindigde, werd hij ook de hoofdtrainer. Hij was slechts 33 jaar toen hij de trainer werd van Antalyaspor. Hij nam daar Fons Groenendijk als zijn assistent, wat opmerkelijk was, want de twee kenden elkaar persoonlijk nog niet.

Sinds afgelopen zomer is de 35-jarige Turk de assistent bij zijn jeugdclub Borussia Dortmund. Naast Edin Terzic beleeft hij een fantastisch seizoen in Duitsland. Die Borussen hebben namelijk de finale van de Champions League bereikt. Alleen Real Madrid moet nog verslagen worden, voordat de cup met de grote oren omhoog mag worden getild.

Alfons Groenendijk lovend over Şahin: 'Şahin is tactisch ontzettend sterk'

Toen Şahin hoofdtrainer was bij Antalyaspor had hij aan zijn zijde Alfons Groenendijk. De Nederlandse trainer sprak twee jaar geleden al lovend over de toekomst van de Turkse trainer. "Die man is 24 uur per dag met het spel bezig", zei Groenendijk in 2022 tegen Voetbal International. "Şahin is tactisch ontzettend sterk. Ik weet dat het gevaarlijk is om te zeggen, maar hij wordt een absolute toptrainer. Geef hem nog een jaar of drie.”

Groenendijk over zijn periode onder Şahin: “Zo zijn we elke week met de wedstrijden bezig, met beelden, met trainingsintensiteit en met allerlei ideeën die we samen hebben over voetbal. Hij heeft bij grote clubs gespeeld en met grote trainers gewerkt zoals Jürgen Klopp. Daar heeft hij heel veel van geleerd.”

Opvolgers Arne Slot: overzicht

Arne Slot zal na dit seizoen Feyenoord verlaten. Tijd om op basis van tactische analyse te kijken naar vijf andere mogelijke vervangers van Arne Slot bij Feyenoord.

Feyenoord-doelman vertrekt