Feyenoord wint opnieuw van AZ; Rotterdammers in halve finale TOTO KNVB Beker

Feyenoord heeft voor de tweede keer in vier dagen tijd van AZ gewonnen. De overwinning in De Kuip betekent dat de Rotterdammers zich halvefinalist mogen noemen van de TOTO KNVB Beker. Lutsharel Geertruida zorgde vlak voor rust voor de enige treffer van het duel.

De ploeg van Arne Slot dacht na twintig minuten al afstand te nemen van de bezoekers uit Alkmaar, want Gernot Trauner kopte uit een vrije trap goed binnen. De bal ging via de onderkant van de lat achter AZ-goalie Mathew Ryan, maar scheidsrechter Bas Nijhuis werd gecorrigeerd door de VAR en wegens buitenspel ging het doelpunt niet door. De Oostenrijker moest niet veel later het veld verlaten met een blessure aan zijn hamstring, waarvan de ernst nog onbekend van is.

Vlak voor rust stond Lutsharel Geertruida, die de aanvoerdersband inmiddels had overgenomen van zijn collega uit de verdediging, de openingstreffer wél binnen. Via het hoofd van Dávid Hancko kreeg hij de bal en faalde niet. Een terechte voorsprong op basis van de eerste 45 minuten, aangezien Feyenoord duidelijk overwicht had in eigen huis.

AZ kan geen vuist maken

De Alkmaarders moesten het woensdagavond stellen zonder topschutter Vangelis Pavlidis en dat was duidelijk zichtbaar bij de ploeg van interim-manager Maarten Martens. In de slotfase van het duel gingen de bezoekers uit Noord-Holland optimistischer voetballen en kwamen er een aantal kansen, maar geen van alle pogingen was te machtig voor Wellenreuther. Feyenoord profiteerde van de ruimte en verdubbelde vlak voor tijd de voorsprong, waardoor de overwinning niet meer in gevaar kwam. Bart Nieuwkoop was het eindstation van een schitterende aanval en voltrok het vonnis van AZ.

Eerder op de avond plaatste SC Cambuur zich ten koste van Vitesse voor de halve finale van het bekertoernooi. Ook NEC Nijmegen is één van de vier halve finalisten en daar komt FC Groningen of Fortuna Sittard nog bij. Zij spelen donderdagavond.