Malen zag mislopen WK als trigger: "Nam me voor om dingen niet anders, maar beter te gaan doen"

Donyell Malen werd niet geselecteerd voor het WK in Qatar en dat was voor hem het moment om aan zichzelf te werken. Na een sterke tweede seizoenshelft bij Borussia Dortmund, dat op de laatste speeldag de landstitel verspeelde, bemachtigde hij weer een plek bij het Nederlands elftal.

De eerste fase van afgelopen seizoen liep niet op een succes voor de Nederlandse aanvaller en daardoor werd hij door bondscoach Louis van Gaal niet goed genoeg bevonden om onderdeel uit te maken van zijn WK-selectie. "Ik zat tijdens het WK met de club in Singapore en nam mezelf voor om dingen niet per se anders, maar beter te doen. Met mijn trainer en familie heb ik een plan gemaakt om nog meer van mezelf te eisen. Het heeft tot mooie dingen geleid", klinkt het in gesprek met De Telegraaf.

"Ik had de laatste weken wel de goede vorm te pakken. Daarvoor zat ik op de bank en opeens mocht ik weer spelen. Die kans als rechtsbuiten heb ik gepakt. Het hielp dat ik die positie goed ken, want bij het Nederlands elftal en in de beginperiode bij PSV heb ik daar gespeeld. Met de trainer en mijn teamgenoten heb ik heel duidelijke afspraken gemaakt hoe we dat het beste konden invullen. Vervolgens is het gaan lopen", gaat Malen verder.

Vooral zijn sterke reeks aan het einde van het Bundesliga-seizoen deed hem goed en ook in de Duitse media werd de aanvaller geprezen voor zijn goals en assists. "Dat vond ik wel een heel mooi compliment. Na zo’n deceptie als wij meemaakten, kun je in eerste instantie natuurlijk niet blij zijn met je eigen prestatie. Dan ben je verdrietig en teleurgesteld. Maar als ik terugblik op de afgelopen periode, ben ik dan toch wel weer trots. Ik miste het WK, was reserve en als je dan zo terugkomt, is dat goed."

Feyenoord-doelman vertrekt