Terug naar Toen: de legendarische keeperswissel van Van Gaal tegen Costa Rica

Exact negen jaar geleden stond het Nederlands elftal tegenover Costa Rica in de kwartfinale van het WK in Brazilië. Het werd de wedstrijd van doelman Tim Krul. Een terugblik op dat spectaculaire duel in Salvador.

In de groepsfase eindigde Oranje als groepswinnaar door Spanje (1-5), Australië (2-3) en Chili (2-0) te verslaan. Ook Costa Rica sloot de poulefase als nummer 1 af. Tegen grootmachten Uruguay, Italië en Engeland werd zeven punten behaald.

Nederland stond in de achtste finales tegenover Mexico, dat lange tijd op voorsprong stond. Pas in minuut 88 zorgde Wesley Sneijder met een verwoestende uithaal voor de gelijkmaker. Diep in blessuretijd kreeg de ploeg van bondscoach Louis van Gaal - met name in de ogen van Mexico - een discutabele strafschop. Invaller Klaas-Jan Huntelaar ging achter de bal staan en schoot raak: Oranje door naar de laatste acht.

Costa Rica stuitte in de achtste finales op Griekenland. De formatie van bondscoach Jorge Luis Pinto leek af te stevenen op een 1-0 overwinning, totdat Sokratis Papastathopoulos vlak voor tijd de 1-1 voor zijn rekening nam. Na een doelpuntloze verlenging kwam het aan op strafschoppen. Los Ticos trok daarin aan het langste eind: 5-3.

Een van de kwartfinales ging tussen Nederland en Costa Rica. Oranje kreeg hier en daar wat mogelijkheden, maar echt overtuigen kon het niet tegen de stugge Zuid-Amerikanen. Zowel na 90 als 120 minuten stond het nog 0-0. Het enige wapenfeit kwam van de voet van Sneijder, die twee keer het aluminium raakte. In de blessuretijd van de verlenging deed Van Gaal de wenkbrauwen fronsen door doelman Jasper Cillessen te vervangen voor Tim Krul. Eerstgenoemde was daar niet van gediend en stak zijn frustraties na de wissel niet onder stoelen of banken.

Celso Borges ging als eerste Costa Ricaan achter de bal staan. De middenvelder scoorde weliswaar, maar Krul zat er dichtbij. Na de rake strafschop van Robin van Persie was het de beurt aan Bryan Ruiz. Krul probeerde de oud-middenvelder van onder meer FC Twente en PSV uit zijn concentratie te halen. Met succes, want Ruiz zag zijn inzet gekeerd worden. Bij een stand van 4-3 in het voordeel van Oranje kon Krul een einde aan de wedstrijd maken door de pingel van Michael Umaña te keren. Dat gebeurde ook. Zo plaatste het Nederlands elftal, onder aanvoering van penaltyheld Krul, op spectaculaire wijze voor de halve finales van het wereldkampioenschap voetbal. Daarin verloor het met 2-4 na strafschoppen van Argentinië. In de troostfinale rekende Oranje af met gastland Brazilië (0-3) en greep daarmee het brons.