Scheidsrechter krijgt er een kaart bij, maar wat raakt hij kwijt?

Dat scheidsrechters in het bezit zijn van een rode en een gele kaart, is niet wereldvreemd. Maar de Amerikaanse scheidsrechters in de Copa América kunnen nu een nieuwe kleur aan het palet toevoegen. Namelijk de roze kaart, dit na de discussie over de blauwe kaart. 

Dit is de roze kaart

De Copa America begint op 21 juni 2024 in de Verenigde Staten. De scheidsrechters kunnen de roze kaart geven als er sprake is van een hoofdblessure. Door middel van die kaart heeft de coach een extra wisselmogelijkheid. Normaal gesproken mag een team vijf keer wisselen op het Zuid-Amerikaanse voetbaltoernooi. Met de roze kaart, waarmee je niet iemand straft, komt er dus een zesde wissel bij.

De Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL voert de nieuwe regel in om de gezondheid van spelers te waarborgen. Bij een harde klap op het hoofd kan er een hersenschudding of ander hoofdletsel ontstaan. Het is in zo'n situatie aan de scheids om de roze kaart in te zetten. De speler mag dan het veld verlaten, zonder dat er een wisselmoment verloren gaat.

Nog een vierde kleur erbij?

Niet zo lang geleden ontstond ook een discussie over de invoering van een blauwe kaart. Als die getrokken wordt, moet de speler tien minuten aan de zijlijn staan. De kaart wordt ingezet als er sprake is van bijvoorbeeld spelbederf, schwalbes of protesten.

De reacties op deze kaart waren sceptisch. Zo maakte PSV-trainer Peter Bosz de grap ‘blauwtje lopen’ en gaf ook Jürgen Klopp al aan dat het ‘niet als een fantastisch idee klinkt’. De discussie lijkt van korte duur, want FIFA-voorzitter Gianni Infantino gaf aan het concept niet te steunen.

VAR op de schop?

Ook op de video assistant referee (VAR) komt steeds meer kritiek. In steeds meer landen willen ze de video-arbitrage afschaffen. In Zweden is de VAR al afgeschafd en zelfs in de grote Premier League lijkt het einde van de assistent ook dichtbij te zijn.  

Feyenoord-doelman vertrekt