Zo kan PSV de titel volgend seizoen prolongeren
Inhoudsopgave
PSV is kampioen van Nederland geworden. De Eindhovenaren hebben onder Peter Bosz een gigantische ontwikkeling doorgemaakt en bekronen dat met een 25e landstitel. Dit moet PSV doen om volgend seizoen weer de schaal omhoog te kunnen tillen.
De ploeg van Peter Bosz heeft dit jaar vooral uitgeblonken in aanvallend opzicht. De Brabanders scoorden maar liefst 111 doelpunten en noteerde de meeste expected goals van alle Eredivisieploegen (101). Daarnaast heeft PSV gemiddeld het meeste balbezit per wedstrijd (64,8%) en de meeste schoten op doel per duel (8,9).
Toch zijn niet alleen de aanvallende kwaliteiten van PSV de reden voor het kampioenschap. Ook defensief stond de ploeg van Bosz erg stabiel. Hoewel Feyenoord minder expected goals heeft weggegeven dan PSV, is de Brabantse club wel de minst gepasseerde defensie van de Eredivisie. Dat ook Walter Benítez dus een groot aandeel in de titel heeft, mag ook duidelijk zijn. Alleen Lars Unnerstall heeft meer doelpunten voorkomen dan de Argentijnse goalie van PSV.
In de tweede seizoenshelft denderde PSV iets minder stabiel (maar nog altijd erg goed) richting het einde van het seizoen. Een van de aanwijsbare redenen was de absentie van Joey Veerman.
Back-Ups
PSV heeft afgelopen zomer duidelijk ingezet op een paar (dure) aankopen. Met Noa Lang, Hirving Lozano, Jerdy Schouten en Sergiño Dest (huur), werden een aantal bewezen topspelers binnengehaald door Earnest Stewart. Die strategie heeft overduidelijk geloond.
Toch heeft dat aankoopbeleid ook een keerzijde. Op verschillende plekken bleek PSV goede, maar geen gelijkwaardige back-ups te hebben. Dat werd duidelijk toen Veerman uitviel. Na een vlekkeloze eerste helft van het seizoen kwam PSV in een fase waarin de resultaten iets minder werden. De Brabanders verloren van Feyenoord in de TOTO KNVB beker, speelden gelijk tegen FC Utrecht en wonnen niet van een zwalkend Ajax in de ArenA. Gemende deler in deze mindere wedstrijden: absentie van Joey Veerman.
Geen toeval dat PSV juist het gemis van Veerman niet feilloos wisten op te vangen. In het voetbal van Peter Bosz is hij met zijn passing een absolute bouwsteen voor het elftal. Arne Slot beschreef de spelmaker na de Johan Cruijff-schaal als ‘een speler die niet onder de indruk raakt als hij onder druk gezet wordt’. Daarnaast is hij de belangrijkste pion van een andere kracht van de Eindhovense club: spelhervattingen. Veerman heeft dit seizoen met afstand de meeste kansen gecreëerd van alle Eredivisiespelers (130). Het grootste deel van deze gecreëerde kansen komt voort uit een standaardsituatie. PSV is namelijk op dat gebied ook de beste van Nederland geweest (18 goals).
Wanneer de Eindhovenaren zoeken naar een vervanger/back-up van de mogelijke vertrekkende Veerman, kunnen ze zomaar uitkomen bij Adem Zorgane. De Algerijn speelt bij Sporting Charleroi in België en komt qua speelstijl en data redelijk in de buurt bij de Nederlander. Ook hij geeft creëert veruit de meeste kansen van zijn club, verstuurt de meeste passes en de meeste assists. Volgens Transfermarkt vertegenwoordigt hij een marktwaarde van 5 miljoen.
Zoekt PSV het verder weg, kan Erick Sánchez misschien in aanmerking komen. De Mexicaan is een subtiel ander type dan Veerman, maar deelt dezelfde basiskwaliteiten. De multifunctionele middenvelder lijkt in ieder geval een goede back-up voor het elftal van Bosz. Hij speelde dit seizoen al op zes verschillende posities bij Pachuca (waar hij samen speelt met Oussama Idrissi). Hij mag dan ook wat kosten. Volgens Transfermarkt ligt zijn marktwaarde op 10 miljoen.
Verbeterpunt
Wat zijn verbeterpunten bij een elftal die tot de een na laatste speelronde nog de meeste punten ooit kon halen in de Eredivisie? Dat is inderdaad goed zoeken.
Toch is Feyenoord op een aantal punten beter geweest dan PSV in de onderliggende cijfers. Dat heeft dan vooral met het defensieve aspect te maken. Zoals eerder in het artikel geschreven, heeft Feyenoord minder expected goals weggegeven dan PSV. Daarnaast incasseerden de Rotterdammers dit seizoen minder aanrakingen van de tegenstander in de eigen zestien dan de kampioen.
Hoewel PSV dit seizoen alsnog de minst gepasseerde ploeg van de Eredivisie is, zijn de onderliggende cijfers vaak wel een goede pijler voor de toekomstige resultaten. Slecht zijn de statistieken absoluut niet (de verschillen zijn klein met Feyenoord), maar als Bosz zijn elftal ergens in wil verbeteren zal dat de defensieve organisatie zijn.
Ook in de topwedstrijden toont Bosz vaak geen angst. De trainer van PSV laat zijn elftal dan nog steeds vaak een-op-een over het hele veld afjagen. Dat heeft de kampioen dit jaar veel gebracht. De Eindhovenaren hebben het vaakst van alle teams de bal hoog op het veld gewonnen en daar het vaakst uit geschoten.
Toch heeft die manier van druk zetten ook een nadeel. Achterin staan de verdedigers van PSV óók een-tegen-een met de (vaak) snellere aanvallers van de tegenstander.
(Tekst gaat verder onder de afbeelding)
Wanneer Feyenoord aan het opbouwen is, jaagt PSV de Rotterdammers fanatiek op. Timon Wellenreuther ziet inmiddels dat hij in de nabije omgeving geen afspeelopties heeft en kiest voor de lange bal.
(Tekst gaat verder onder de afbeelding)
Daar speelt zich het volgende af. André Ramalho dekt door op Antoni Milambo, waardoor Santiago Giménez een-tegen-een met Olivier Boscagli staat. De Mexicaan wint dat duel en loopt vogelvrij op Benítez af. De Argentijn bewijst zichzelf hier als uitstekende lijndoelman door te redden.
Toch zijn dit situaties die PSV vaker zijn overkomen dit seizoen. Daar zal Bosz een antwoord op moeten vinden om nóg stabieler te worden. De club zal de transfermarkt op gaan om de selectie te versterken.