FC Groningen en Fledderus uit elkaar: dit heeft de technisch directeur betekend voor de club!

Na aanhoudende kritiek vanuit de supporters heeft FC Groningen moeten zwichten. De Groningers zijn momenteel de hekkensluiter van de Eredivisie. De club uit het Hoge Noorden ontsloeg laatst al trainer Frank Wormuth en nu was het de beurt aan technisch directeur Mark-Jan Fledderus. Ondanks dat hij de laatste tijd het mikpunt was van kritiek, heeft hij ook veel betekent voor FC Groningen.

Het is 24 februari 2019 en FC Groningen maakt via de officiële kanalen bekend dat Mark-Jan Fledderus de opvolger wordt van Ron Jans als technisch directeur van de club. Het jaar daarvoor vervulde Fledderus diezelfde functie bij Heracles Almelo.

Indrukwekkende inkomsten

In de zomer van 2019 trokken de Groningers namen aan als Gabriel Gudmonsson en Azor Matusiwa. Dit moest ook wel want enkele spelers vertrokken tegen mooie bedragen uit het Hoge Noorden. Ristu Doan vertrok voor 7,5 miljoen euro naar PSV, Julien Chabot en Ludvito Reis die beiden voor iets meer dan 3 miljoen vertrokken naar respectievelijk Sampdoria en de beloftes van Barcelona.  Een seizoen later was het opnieuw raak met uitgaande transfers in Groningen. Deyovaisio Zeefuik werd voor 4 miljoen verkocht aan Herta BSC en Ajdin Hrustic tekende voor 1 miljoen euro bij Eintracht Frankfurt. Er moest een nieuwe spits komen in Groningen en de transferinkomsten werd geinvesteerd in een Zweed genaamd Jörgen Strand Larsen. 

De aankopen van Fledderus bleken niet mis. Azor Matusiwa werd een belangrijke en bepalende speler in de Euroborg en ook Gabriel Gudmonsson liet goed spel zien. Beide spelers leverden samen in de zomer van 2021 10 miljoen euro op voor FC Groningen. De investeringen van de club, en van Fledderus, wierpen hun vruchten af. Dit was echter niet eens de grootste klapper van de club onder leiding van Fledderus. Bjorn Meijer, linksback uit de eigen jeugd, was in de tussentijd doorgebroken in het eerste elftal  en hij maakte een stormachtige ontwikkeling door. Daarnaast had Strand Larsen ook een stijgende lijn in zijn vorm te pakken en zorgden voor vele doelpunten in het Hoge Noorden. Afgelopen zomer leverde beide spelers gezamenlijk zo'n 18 miljoen euro op voor de club.

Tekst gaat verder onder de video

Negatieve spiraal

Daar waar de eerdere transfers van Fledderus later hun investering dubbel en dwars terug verdiend hadden, kwam de klad erin. Voor Paulos Abraham werd 2 miljoen betaald en dit liet hij niet op het veld terugzien. Deze zomer ging het met name mis. De bovengenoemde sterkhouders Meijer en Strand Larsen werden verkocht, maar hun opvolgers waren kwalitatief een stuk minder. De aanstelling van trainer Frank Wormuth bleek daarnaast ook niet de juiste beslissing. De Groningse ploeg begon de competitie niet slecht, maar langzaamaan zakte het niveau. 

FC Groningen ging de winterstop in als nummer 15 en in 2023 werd Wormuth ontslagen en opgevolgd door interim-coach Dennis van der Ree. Vooralsnog krijgt de nieuwe trainer de poeg uit het Noorden ook niet aan het draaien. FC Groningen verloor in het nieuwe jaar namelijk al haar wedstrijden en het absolute dieptepunt werd bereikt na het verlies tegen FC Volendam, waardoor de Trots van het Noorden momenteel hekkensluiter is van de Eredivisie. De teleurstellende plek op de ranglijst en het matige transferbeleid afgelopen transferperiodes heeft uiteindelijk Fledderus de kop gekost.