Van Hanegem heeft boodschap voor Lahoz: "Gek met fluit in zijn mond"

Willem van Hanegem zag vrijdagavond dat Oranje werd uitgeschakeld na een wonder in reguliere speeltijd. Wout Weghorst scoorde twee keer, maar leidsman Antonio Mateu Lahoz eiste de hoofdrol op. De Kromme noemt de Spanjaard 'een gek met een fluit in zijn mond'.

Na afloop ging het vooral over de ogenschijnlijke voorkeur die de scheidsrechter had voor de nationale ploeg van Argentinië, met Messi in het bijzonder. De twee hebben elkaar jarenlang getroffen in de Spaanse competitie en dat deed de geruchtenmolen enorm draaien. Ook de bal die snoeihard in de dug-out werd bestraft met geel, tot grote verbazing van Van Hanegem. 'Wat een verschrikking', zo schrijft hij.

Hij vond niet dat het Nederlands elftal voldoende beklag deed bij Lahoz. 'Ik vond Oranje te apathisch naar die man, alleen Steven Berghuis ging tekeer tegen hem', vervolgt De Kromme. 'Je moet je laten gelden. En maar babbelen met die Argentijnen wat hij deed en maar mensen in een blauwwit-shirt sparen. Die Leandro Parades leek serieus wel niet in orde bij zijn invalbeurt. Een zware overtreding, een bal hard de dug-out in, een handsbal van Messi.'

Van Hanegem kreeg niet de indruk dat de Spanjaard de controle had. 'Dat Messi na afloop zei dat deze man eigenlijk niet capabel genoeg is om zo’n kwartfinale te fluiten, dat was vreemd. Het leek voor mij een poging om te voorkomen dat de wereld zou denken dat ze bevoordeeld waren, maar dat was wel zo', besluit de 78-jarige analist.

Feyenoord-doelman vertrekt