Alles over Pol van Boekel: Van profvoetballer naar scheidsrechter

Pol van Boekel is een scheidsrechter met een bijzonder verhaal. Zo was hij actief als profvoetballer. Dit is alles wat je moet weten over Pol van Boekel.

Dit moet je weten over het privéleven van Pol van Boekel

Pol van Boekel groeide op in Vierlingsbeek en heeft het scheidsrechtersvak niet van een vreemde, zo was vader Jos van Boekel actief als assistent-scheidsrechter. Dit is wat je moet weten over het privéleven van Pol van boekel.

1. Waar is Pol van Boekel geboren?

Paulus Hendrikus Martinus (Pol) van Boekel werd op 19 september 1975 geboren in Vierlingsbeek.

2. Hoe oud is Pol van Boekel?

Pol van Boekel is momenteel 48 jaar oud.

3. Wat is de afkomst van Pol van Boekel?

Pol van Boekel werd in Vierlingsbeek geboren en beschikt over de Nederlandse nationaliteit.

4. Heeft Pol van Boekel broers of zussen?

De vader van Pol van Boekel is Jos van Boekel. Vader Jos was actief als assistent-scheidsrechter. Het is niet bekend of Pol van Boekel broers en/of zussen heeft.

5. Heeft Pol van Boekel een vriendin?

Pol van Boekel heeft een vrouw en dochters. De namen zijn niet bekend.

Dit is de loopbaan van Pol van Boekel: Van prof naar scheids

Pol van Boekel kent de twee kanten van het vak; zo was hij actief als profvoetballer en momenteel als scheidsrechter. Dit is alles over de bijzondere loopbaan van Pol van Boekel.

6. Hoe verliep de carrière van Pol van Boekel?

Van Boekel begon met voetballen in de jeugd van Volharding. In 1991 werd hij gescout door VVV-Venlo. Op 7 april 1995 maakte hij zijn debuut als profvoetballer voor de club uit Venlo. Hij begon als vleugelaanvaller, maar werd omgedoopt tot rechtsachter. In deze rol veroverde Van Boekel een basisplaats bij VVV-Venlo. In totaal speelde hij 155 officiële wedstrijden voor de Limburgers, waarin hij tien keer wist te scoren. Na zes seizoenen werd zijn aflopende contract verlengt. In 2000 streek Van Boekel neer bij hoofdklasser JVC Cuijk, waar hij in 2003 zijn schoenen aan de wilgen hing.

Video goal Pol van Boekel

Van Boekel begon al tijdens zijn actieve voetbalcarrière als scheidsrechter. In het seizoen 1999-2000 floot hij zijn eerste wedstrijd in het amateurvoetbal; de clash tussen vijfdeklassers HRC ’27 en SVVH. Na het volgen van een scheidsrechterscursus voor oud-profvoetballers werd hij snel gepromoveerd naar de C-klasse van de KNVB. Op 6 december 2003 maakte Van Boekel zijn debuut als professioneel scheidsrechter door Jan Wegereef al na veertien minuten te vervangen tijdens de Eredivisie-wedstrijd tussen NEC en RKC Waalwijk (1-1).

Zijn officiële debuut kwam op 14 mei 2004, toen Van Boekel zijn eerste geplande wedstrijd in het betaald voetbal leidde: FC Dordrecht – TOP Oss (2-2). De leidsman maakte indruk op de KNVB-rapporteurs, waardoor hij regelmatig zijn opwachting maakte in de Eredivisie. In januari 2008 werd Van Boekel FIFA-scheidsrechter en floot hij onder andere in de Europa League en de voorronde van de Champions League. Hij floot nog niet op een EK of WK.

(Tekst gaat verder onder de video)

7. Heeft Pol van Boekel een loopbaan naast het voetbal?

Pol van Boekel was, naast zijn loopbaan als scheidsrechter, jarenlang actief als hypotheekadviseur bij de SNS-bank.

8. Voetbalt Pol van Boekel bij een club?

Na zijn carrière als profvoetballer, ging de focus van Pol van Boekel uit naar zijn werk als scheidsrechter. De leidsman is niet actief als speler bij een voetbalclub.

9. Is Pol van Boekel actief op sociale media?

Pol van Boekel gebruikt, voor zover bekend, geen sociale media.

10. Waarom kreeg Pol van Boekel kritiek vanuit het buitenland?

Dat een scheidsrechter het niet altijd bij iedereen goed doen, is algemeen bekend. Maar Pol van Boekel maakte het wel heel bont tijdens de halve finale van de Europa League, tussen Sevilla en Juventus in 2023.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers