Duitsland favoriet? Spanje won nooit van een gastland

Spanje en Duitsland nemen het in de kwartfinales van het EK tegen elkaar op. De twee landen zijn grote favorieten voor de eindzege en zullen gaan uitmaken wie van de twee een plek in de halve finales bemachtigt. 

Hoe vaak speelden Spanje en Duitsland tegen elkaar? 

Er zijn 26 wedstrijden geweest tussen Spanje en Duitsland (inclusief West-Duitsland). Spanje won er acht, Duitsland negen en er werd negen keer gelijkgespeeld. De recentste wedstrijd tussen Spanje en Duitsland was een 1-1-gelijkspel in de groepsfase van het WK 2022. De doelpunten werden gescoord door invallers Álvaro Morata (62') en Niclas Füllkrug (83').  

Wanneer won Duitsland voor het laatst van Spanje? 

Duitsland won slechts één van hun laatste acht wedstrijden tegen Spanje (W1-G3-V4), een 1-0 vriendschappelijke overwinning op 18 november 2014 (doelpunt in de 89e minuut van Toni Kroos).  

Wie is de favoriet bij Spanje – Duitsland? 

Spanje is ongeslagen in elk van de laatste zes competitieduels tegen Duitsland (W3-G3-V0). De 6-0 Nations League-zege op 17 november 2020, waarin Ferran Torres een hattrick scoorde, is de memorabelste van de afgelopen ontmoetingen.

(Tekst gaat verder onder de video)

Spanje tegen gastlanden: een negatief record 

Spanje heeft een opmerkelijk en teleurstellend record als het gaat om wedstrijden tegen gastlanden in grote toernooien. In negen ontmoetingen met gastlanden van een EK of WK is het er nog nooit in geslaagd om te winnen. De Spanjaarden hebben een record van nul overwinningen, vijf gelijke spelen en vier nederlagen.  

Op een EK heeft Spanje ook moeite gehad om te scoren tegen gastlanden. In de vier ontmoetingen met gastlanden wist Spanje geen enkel doelpunt te maken. Een van de memorabelste nederlagen was tegen West-Duitsland in 1988 in München, waar Rudi Völler beide doelpunten maakte in een 2-0 nederlaag voor Spanje.

Spanje en strafschoppen 

Een opvallend patroon in deze wedstrijden is dat Spanje in de laatste drie ontmoetingen met een gastland telkens een gelijkspel behaalde dat uiteindelijk in een nederlaag na strafschoppen eindigde. Deze wedstrijden waren tegen Engeland in de kwartfinales van het EK 1996, tegen Zuid-Korea in de kwartfinales van het WK 2002 en tegen Rusland in de achtste finales van het WK 2018. 

Het Nederlands elftal speelt in de kwartfinale tegen Turkije. Maar waar en hoe laat wordt de wedstrijd van Oranje op tv uitgezonden? Lees het hier.

Feyenoord-doelman vertrekt