Spanje prooi voor Duitsland? Geen enkel team scoorde nog tegen ze

In de kwartfinale van het EK 2024 komen Spanje en gastland Duitsland elkaar tegen. Een mooi affiche, maar wie maakt er het meeste kans op de overwinning?

Voetbalflitsen zet de feiten voorafgaande van de wedstrijd van vrijdagavond op een rijtje!

Spanje heeft een 100% winstrecord op EK 2024

Spanje heeft een indrukwekkend parcours afgelegd op het EK 2024 en is de enige ploeg met een 100% winstrecord. Onder leiding van bondscoach Luis de la Fuente heeft het Spaanse team geen enkel tegendoelpunt van een tegenstander geïncasseerd. Het enige doelpunt dat ze tegen kregen, was een eigen doelpunt van Robin Le Normand in de achtste finale tegen Georgië (4-1). Het laatste tegendoelpunt dat Spanje kreeg was op 8 juni tegen Noord-Ierland (5-1), toen Daniel Ballard al na twee minuten de score opende.

Sterke winstreeks Spanje

De successen van Spanje zijn niet beperkt tot dit toernooi. Ze hebben de laatste tien opeenvolgende officiële wedstrijden gewonnen, sinds hun 0-0 gelijkspel na verlenging tegen Kroatië in de Nations League-finale op 18 juni 2023 in Rotterdam. Spanje won die wedstrijd uiteindelijk na een zenuwslopende strafschoppenserie.

Opmerkelijke penaltystatistieken bij Simón

Doelman Unai Simón kan een cruciale rol bij Spanje spelen vanaf elf meter. Van de laatste tien strafschoppen die tegen hem werden genomen, werden er zeven gemist; zes werden gered door Simón en één raakte de paal.

Duitsland en de sterke strafschoppenreeks

Duitsland heeft een rijke geschiedenis in strafschoppenseries tijdens grote toernooien. Hun eerste ervaring met een penaltyshoot-out in een groot toernooi was een nederlaag tegen Tsjecho-Slowakije in de finale van het EK 1976 in Belgrado. Het beslissende schot was de beroemde Panenka-penalty van Antonin Panenka. Sindsdien heeft Duitsland alle zes strafschoppenseries in grote toernooien gewonnen. Ook Spanje kent een bijzondere reeks, met name tegen gastlanden.