Deze Eredivisieclubs ontvangen meer voor mislopen Europees voetbal

De Eredivisieclubs die geen Europees voetbal spelen kunnen flink cashen door een nieuwe regeling van de UEFA. Met het doel om het financiële gat met de Europese top te verkleinen, wordt de solidariteitsregeling verhoogd en dat is een flinke opsteker voor vijftien Eredivisionisten.

Wat is de solidariteitsregeling van de UEFA en wat houdt dit nieuws in?

De solidariteitsregeling werd in 2019 in het leven geroepen door de UEFA, wat nu een verhoging heeft ingevoerd. “De solidariteitsregeling stijgt van 4 naar 7 procent van alle media-inkomsten van de UEFA. En juist die media-inkomsten zijn op jaarbasis naar 4,4 miljard euro gestegen, terwijl ze voorheen 2,8 miljard euro bedroegen. Concreet gaat het dan om een stijging van 185 miljoen naar 308 miljoen euro”, aldus Eredivisiedirecteur Jan de Jong.

Niet alleen de Eredivisie wordt bevorderd

Vijftig miljoen van de 308 miljoen euro gaat naar de vijf grote landen Engeland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië. De Eredivisie staat ook vrijwillig 15 procent af aan de Keuken Kampioen Divisie. De Nederlandse teams die wel Europees voetbal spelen, gaan ook een aardig zakcentje verdienen. In de Europa League oogsten FC Twente, Ajax en AZ een mooi bedrag.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers