Kan Vitesse stunten in de Arena tegen Ajax?

De twee finalisten van het bekertoernooi in het vorige seizoen, Ajax en Vitesse, nemen het woensdagavond om 19:00 uur tegen elkaar op in de Johan Cruijff Arena. Die wedstrijd won Ajax met 2-1, maar kan Vitesse nu wel stunten in de Arena?

Goede vorm Ajax

Vitesse verkeert de laatste weken niet in de beste vorm. De Arnhemmers verloren hun laatste twee wedstrijden tegen FC Groningen (1-3) en FC Twente (3-0). Daarvoor was de club wel zes wedstrijden ongeslagen en won de ploeg van trainer Thomas Letsch in die reeks ook uit bij Feyenoord.

Ajax daarentegen is bezig aan een monsterseizoen. Het team van Erik ten Hag verloor dit seizoen pas twee keer in alle competities en kreeg maar tien goals tegen in 29 wedstrijden. In de KNVB Beker speelde Ajax twee keer tegen amateurs (BVV Barendrecht & Excelsior Maassluis). Deze wedstrijden won de club met 4-0 en 9-0. Tijdens deze duels schitterde met name Danilo met zes doelpunten in twee bekerduels. en is hiermee topscorer van het bekertoernooi. Vitesse won dit bekerseizoen van Sparta Rotterdam met 2-1 en van DVS’33 Ermelo met 2-0.

Onderling resultaat

Kijken we naar de laatste onderlinge wedstrijd; toen was Ajax heer en meester tegen Vitesse. De ploeg uit Amsterdam verloor voor het laatst in 2018 van de Arnhemmers: 3-2. Sindsdien is Ajax al acht wedstrijden ongeslagen tegen Vitesse, onder meer in twee bekerduels. De kwartfinale (2020) en finale (2021) van de KNVB Beker won Ajax met 0-3 en 2-1.

De laatste keer dat Vitesse won van Ajax in de beker was in 2014. Het werd toen 0-4 voor de club uit Arnhem mede dankzij een goal van huidig Ajacied Zakaria Labyad en twee goals van voormalig Ajacied Bertrand Traoré. In het huidige seizoen stonden de twee teams ook al tegenover elkaar in de ArenA. De Amsterdammers wonnen die wedstrijd met 5-0 mede dankzij goals van Antony, Álvarez, Gravenberch, Klaassen en een eigen goal van Hájek.

De afwezigen

Vitesse mist twee belangrijke spelers: Openda en Rasmussen zijn allebei geschorst, Openda kreeg rood in het verloren duel met FC Groningen en Rasmussen kreeg afgelopen wedstrijd tegen FC Twente rood.

Ajax mist in totaal zes spelers: Stekelenburg (lies), Klaiber (kruisband) en Labyad (onbekend) liggen er alledrie wat langer uit, terwijl Brobbey (gescheurde binnenband in de knie) tot begin maart buitenspel staat. Gravenberch (ziek) en Ihattaren (trainingsachterstand) zijn allebei niet wedstrijdfit. Wanneer beiden weer kunnen spelen is nog niet bekend.

Vermoedelijke opstelling

Erik Ten Hag heeft na de wedstrijd van afgelopen weekend tegen Heracles aangegeven niet te gaan rouleren: “Wij gaan voor alle prijzen”, liet hij op de persconferentie weten. Toch lijkt het erop dat keeper Jay Gorter en middenvelder Kenneth Taylor in de basis  beginnen. Taylor scoorde afgelopen weekend nog als invaller tegen Heracles.

Ajax 4231: Gorter, Mazraoui, Timber, Martinez, Tagliafico, Taylor, Álvarez, Antony, Berghuis, Tadic ©, Haller

Vitesse 352: Houwen, Doekhi ©, Bazoer, Hájek, Dasa, Tronstad, Domhjoni, Bero, Wittek, Gribic, Baden Frederiksen

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers