Opinie van de Week: Er kleven veel risico’s aan het behoudende beleid van Dick Advocaat

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

Het Nederlands voetbal kan nóg een catastrofe niet meer verdragen. Na de rampspoed met PSV en Ajax nadert de ontknoping op donderdag in Parijs. Oranje uit tegen Frankrijk voor de kwalificatie van het WK in Rusland. Een nederlaag kan rampzalig zijn en zal nog lang nadreunen. Beter dan wie ook is Dick Advocaat zich bewust van de extra druk op de bewuste wedstrijd.

Samen met Ruud Gullit als assistent geneert de bondscoach zich allerminst voor een avondje onvervalst resultaatvoetbal. Zo zal het duo het elftal ook inrichten en instrueren. Een defensieve tactiek met een propvol middenveld en weinig aanvallers. Enigszins in de geest van Louis van Gaal op het WK van 2014 in Brazilië, waar het systeem loonde en naar brons leidde.

Advocaat valt terug op routiniers

Voor de alles-of-niets’ wedstrijd tegen de Fransen valt Advocaat terug op de vier routiniers Arjen Robben, Robin van Persie, Wesley Sneijder en doelman Maarten Stekelenburg. In zijn filosofie zal het kwartet zich niets aantrekken van de beladen sfeer in het Parc des Princes. Op zich een logische en acceptabele afweging.

Met een Robben in topvorm worstelde het Nederlands elftal zich op het WK in Brazilië naar een knappe derde plaats. Maar de dribbelaar van Bayern München is inmiddels 33 en drie jaar ouder, en de fysieke slijtage navenant toegenomen. In de Bundesliga valt hij regelmatig in of uit de ploeg van trainer Carlo Ancelotti.

Wesley Sneijder, ook alweer 33 jaar, tekende laat voor Olympique Nice en vertoont nog merkbaar een achterstand in ritme en vorm. In feite geldt hetzelfde voor Van Persie, die dit weekeinde ontbrak bij Fenerbahce vanwege een schouderblessure. Het is nog maar de vraag of de 34-jarige aanvaller tijdig voldoende is opgeknapt.

Boel achterin dicht metselen

Al dan niet met dit trio en mogelijk ook met Stekelenburg in het doel wil Advocaat de boel achterin dicht metselen, zoals dat heet, en dan gokken op een doeltreffende counter. Hij redenaart daarbij dat de Fransen moeite zullen hebben met een dergelijk stug verweer. Temeer, omdat zij met een aantal belangrijke blessures tobben en de gangmakers evenmin alweer op niveau verkeren.

De uitgestippelde weg naar wellicht een zege van Oranje in Parijs lijkt te kunnen kloppen op papier, maar zou wel eens in een doodlopende steeg kunnen vastlopen. Advocaat kiest overduidelijk voor het glanzende verleden, en dat helt over naar toch teveel risico’s. Het was van hem te verwachten, omdat zijn reputatie hem verplicht de bijna gestrande kwalificatie voor Rusland vlot te trekken. Mikkend zoals gezegd op de formule en sterren van drie jaar geleden.

Meer dan de clubs balanceert Oranje op de rand van de overgang naar hopelijk weer een generatie met uitzonderlijk talent. Ajax roept al een paar jaar dat de grote beloften stilaan ontbolsteren, maar dat het rijpen nog wel even zal duren. Het moet allemaal nog blijken, met bijvoorbeeld Donny van de Beek en Matthijs de Ligt. Ontstijgen zij op termijn het te lage peil van de eredivisie?

Advocaat had beter kunnen kijken naar vorm

Ondanks alles had Advocaat zo vroeg in het seizoen beter kunnen selecteren op basis van vorm en scherpte. De routiniers voldoen hoe dan ook niet aan die voorwaarde, al kan Robben met één van zijn grillen altijd wel de spot drijven met deze theorie. Bij een vrij fitte Van Persie sluimert dat ook nog wel, al zal hij nooit de negentig minuten nog kunnen volmaken in Parijs.

Er is terechte kritiek op het negeren van Eljero Elia en Ryan Babel, die beiden al op dreef zijn in Turkije en over het vermogen beschikken met een enkele flitsende actie beslissend uit te halen. Het tweetal verscheen wel in de voorselectie maar viel vervolgens af. Met het vasthouden aan Memphis Depay en Quincy Promes bevestigt de bondscoach andermaal zijn sterk behoudend beleid. Dat kan hem deze week al dramatisch opbreken tegen Frankrijk.

LEX MULLER

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers