Opinie van de Week: Ajax zou zich moeten spiegelen aan de ervaring van Excelsior

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

Ajax laat zich moeilijk vergelijken met Excelsior. Net als een jaar terug stuntten de Rotterdammers bij de opening van de competitie. Met ook al een deja-vu verkeken de Amsterdammers zich direct op het opportunisme van Heracles. Winst uit voor de club met de laagste begroting in de eredivisie, vroeg verlies voor de rijke grootverdiener uit de hoofdstad.

Ervaren rotten Excelsior ontbreken bij Ajax

In Tilburg sleepte de ervaring van Excelsior de drie punten naar de meet. In Almelo wilde Ajax meer dan de eerste avond had te bieden. Geslepen routiniers als Jurgen Mattheij, Ryan Koolwijk, Luigi Bruins en de ingevallen Ali Messaoud consolideerden met aloude trucs de krappe voorsprong. Dat soort slimmeriken ontbreken in het mentaal toch al breekbare team van Marcel Keizer.

Met alle mogelijke middelen maakte Excelsior de wedstrijd dood tegen Willem II. Het trof het daarbij dat het zwaar gerenoveerde elftal van trainer Erwin van de Looi nog verre van ingespeeld bleek. Logisch, want het telde liefst zeven nieuwelingen. Een gunstige meevaller voor de Rotterdammers, die merkbaar meer konden terugvallen op ingestudeerde automatismen van vorig seizoen.

Maar Excelsior beheerste boven alles de kunst van het neutraliseren; een leemte in de ontwikkeling van Ajax. Dat zal het toch vrij snel moeten bijleren. Het glipte na rust weg van Heracles. Maar een minieme overwinning voelt als een onwaardige verovering. Het hongert immer naar meer, op zich een positieve eigenschap en niet eens zo heel riskant in het matige milieu van de eredivisie.

Ajax overschatte zichzelf

Niettemin liep het nu wel verkeerd af, omdat Ajax zich wat betreft zijn eeuwige dominantie overschatte. Het klinkt niet om de praktijk van Excelsior als het juiste voorbeeld aan te halen. Maar toch…. Gezien de verstoorde voorbereiding en de te krappe selectie had ook de trainer de rem moeten aantrekken na de moeizaam verworven marge van 1-0. De gelijkmaker van Heracles overviel de Amsterdammers amper tien minuten later. Ook dat signaal werd niet begrepen.

Opnieuw wisselde Keizer niet al te verstandig en pleegde daarmee zelf de harakiri. Maar ook dat was niet de ware verklaring voor de onaanvaardbare nederlaag. De trainer wimpelde gedecideerd het onverwachte gemis van Davinson Sanchez als mentor van de verdediging af als mogelijk excuus. Dat sierde hem, maar de onrust rond de Colombiaan had wel degelijk een nadelige invloed. Ajax mag gerust blijven rondbazuinen dat hij niet ten koop is voor Tottenham Hotspur, maar in de huidige tijdsgeest drukt een speler op de lange duur altijd zijn zin door.

Ajax heeft behoefte aan ervaring

Ajax zal zich moeten realiseren dat een overvloed aan talent te weinig garantie voor succes aanreikt. Tal van spelers bedelen niet voor niets om spoedige versterking. Het zal ook eens moeten investeren in ervaring, geslepen gogme en de kwaliteit om een wedstrijd tot het laatste fluitje te controleren. Dat brak de ploeg uiteindelijk toch op tegen Olympique Nice en dat wreekte zich al evenzeer tegen Heracles. In weerwil van de nog immer merkbare dramatiek rond Abdelhak Nouri en bijbehorende pijn in de aanloop naar de competitie.

Donderdag wacht de kwalificatie voor de Europa League tegen Rosenborg BK. Net als PSV kan Ajax zich een seizoen zonder Europees voetbal niet permitteren. Wat minder vanwege de gederfde inkomsten, maar net zo sterk als kansspel voor het verdere polijsten van de jeugdige beloften. Ruud Gullit, tegenwoordig assistent van bondscoach Dick Advocaat, predikt het al jaren: schaam je niet als Nederlandse vertegenwoordiger voor een onvervalst staaltje resultaatvoetbal.

Excelsior onderkende maar al te goed zijn beperkingen in Tilburg en handelde op adequate wijze. In Almelo negeerde Ajax eens temeer zijn zwakke plekken en viel pardoes over zijn eigen hoogmoed. Met 1-0 winnen kan en moet meer dan genoeg zijn voor de status en ambities, zeker in deze nog onzekere periode van transferperikelen.

LEX MULLER