Alles wat je moet weten over de geschiedenis in de bekerfinale tussen PSV en Ajax

Door overwinningen op Go Ahead Eagles en AZ in de halve finale mogen PSV en Ajax het in de finale van de KNVB Beker gaan uitvechten voor de dennenappel. Het is pas de vierde keer in de geschiedenis van de bekercompetitie dat de twee clubs tegenover elkaar staan in de finale.

De drie eerdere finales

In 1970, 1998 en 2006 speelden beide ploegen in de finale van de KNVB Beker ook tegen elkaar. Ajax won alle drie de wedstrijden. In 1998 werd het zelfs 5-0 in voordeel van de Amsterdammers. Jari Litmanen produceerde in die wedstrijd een hattrick. De meest recente finale eindigde in een 2-1 overwinning voor Ajax. Klaas-Jan Huntelaar maakte toen in de laatste minuut de winnende goal voor de Ajacieden.

De bekerfinale van 1970 is een speciaal verhaal op zichzelf. Ajax won de finale uiteindelijk, terwijl de ploeg in de achtste finale had verloren van AZ 67’. Doordat er zeven duels waren in de achtste finale, miste er één team voor de kwartfinales. Doordat er eerder in het toernooi al twee keer vrij was geloot, werd er een verliezer geloot die weer de beker in mocht en dat was Ajax. Uiteindelijk wonnen de Amsterdammers in de finale met 2-0 van PSV door goals van Keizer en Cruijff.

Recente duels

Dit seizoen stonden beide teams drie keer tegenover elkaar. Twee keer in de competitie en ook in de finale om de Johan Cruijff Schaal. PSV won de Supercup met 0-4, maar in de competitie trokken de Amsterdammers twee keer aan het langste eind. In de ArenA won de ploeg van Ten Hag met 5-0 van een gehavend PSV en in Eindhoven eindigde het in een 1-2 overwinning van Ajax. Mazraoui maakte het winnende doelpunt in de 74e minuut.

Beide trainers in bekerfinales

Ten Hag reist alweer voor de vierde keer af naar De Kuip voor een bekerfinale. In 2016 was het zijn eerste keer als trainer van FC Utrecht. Uiteindelijk verloor Utreg de finale tegen Feyenoord met 2-1. Sinds Ten Hag trainer is van Ajax haalde hij alleen in het coronaseizoen niet de bekerfinale. In 2019 werd er in de finale met 4-0 gewonnen van Willem II en in 2021 trok Ajax in de 91e minuut aan het langste eind tegen Vitesse, nadat er met 2-1 gewonnen werd van PSV in de kwartfinale.

Voor Schmidt is het de derde finale uit zijn carrière. Met Red Bull Salzburg won de trainer hem in 2014. Met 4-2 werd er afgerekend met St. Polten. Ook in China haalde de Duitser de finale van de beker. Bejing Guoan won de beker door thuis 1-1 te spelen tegen SD Luneng. De uitwedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel, waardoor de ploeg van Schmidt de beker won op uitgoals.

Het zal een interessante bekerfinale worden. PSV won de beker voor het laatst in 2012 van Heracles en wil de dennenappel graag weer toevoegen aan de prijzenkast. Op 17 april staan de twee ploegen tegenover elkaar in de Kuip.

Feyenoord-doelman vertrekt