Been pakt clubs hard aan: "Hoort er inmiddels bij voor een trainer"

Het valt Mario Been op dat voetbalclubs in Nederland steeds sneller in paniek raken na teleurstellende resultaten. De huidige analist van ESPN benoemt dat nadat Peter Hyballa als derde trainer dit seizoen ontslagen is bij NAC Breda. Michael Silberbauer en Reinier Robbemond gingen hem voor.

In gesprek met het Algemeen Dagblad laat hij zijn licht schijnen op de handelswijze van Nederlandse clubs, maar ziet hij de verandering in de gehele voetballerij steeds vaker terugkeren.  "Het geduld raakt sneller op. Het hoort er inmiddels bij voor een trainer, je moet er rekening mee houden. Het is allemaal stress, je moet aan de verwachtingen voldoen. Of de verwachtingen nu reëel zijn of niet", luidt zijn conclusie.

"Vorig seizoen verdween Sjors Ultee snel bij Fortuna Sittard en dan hoor je de mensen zeggen dat de Turkse eigenaren op basis van emotie handelen en een trainer wegsturen", gaat Been verder. "Maar bij Willem II, NAC en FC Utrecht gebeurt het dus ook gewoon in recordtempo. Een trainer kan denken: 'het hoort er tegenwoordig allemaal bij', maar om nou na een paar wedstrijden al te concluderen dat het anders moet, dat is best snel. En dan kun je jezelf ook afvragen: zijn de mensen die de blijkbaar verkeerde trainer hebben aangesteld wel vakmensen?"

Volgens de voormalig trainer van Excelsior, Feyenoord, NEC, KRC Genk, Apoel Nicosia en Fenerbahçe SK wordt er te makkelijk gewezen naar de trainer en blijven de personen die verantwoordelijk zijn voor het aankoopbeleid vaak buiten schot. "Wat gebeurt er als Ajax de week met FC Twente, Olympique Marseille en Feyenoord slecht doorkomt? Ligt dat dan aan Maurice Steijn of de mensen die de selectie hebben samengesteld? Zeg het maar."

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers