Voorbeschouwing: Wat kan Nederland van EK-tegenstander Oostenrijk verwachten?

Het EK staat voor de deur en daarom gaan we alvast kijken naar de drie tegenstanders die Nederland gaat tegenkomen in de poulefase. Als laatste gaan we kijken naar Oostenrijk. Oostenrijk werd tweede in groep F met één punt minder dan de Belgen.

Historie

Het Nederlands elftal heeft al twintig keer tegen Oostenrijk gespeeld. Van deze twintig keer wist Nederland tien keer van de Oostenrijkers te winnen. Oostenrijk trok zes keer aan het langste eind en de twee landen speelden vier keer gelijk tegen elkaar.

De allereerste keer dat Nederland en Oostenrijk tegen elkaar speelden was op 30 juni 1912 tijdens de Olympische Spelen in Stockholm. Nederland won de wedstrijd met 3-1. De laatste ontmoeting vond drie jaar geleden plaats op het vorige EK. Dit was net zoals dit jaar een wedstrijd in de groepsfase die met 2-0 werd gewonnen door de Oranjeleeuwen. 

Beste resultaten

Vanaf 1930 kende Oostenrijk een paar topjaren met een erg sterke selectie. Het team werd ook wel het 'Wunderteam' genoemd. Onder leiding van coach Hugo Meisl was Oostenrijk een van de favorieten voor de winst op het WK van 1934 in Italië. Toch wist het 'Wunderteam' de finale net niet te bereiken. In de halve finale gingen ze onderuit tegen het gastland Italië. Ook de troostfinale werd verloren van de Duitsers.

Het beste resultaat van de Oostenrijkers werd behaald op het WK van 1954. Met spelers als Gerhard Hanappi en Walter Zeman begon Oostenrijk aan het WK. Ook dit WK werd Oostenrijk gezien als een van de favorieten om het WK te winnen. Helaas werden ze in de halve finale weggespeeld door West-Duitsland. Ditmaal wist Oostenrijk de troostfinale echter wel te winnen. Ze versloegen Uruguay met 3-1.

Oostenrijkse spelers in de Eredivisie

Gernot Trauner is een speler uit de Oostenrijkse selectie die we hier in Nederland maar al te goed kennen. De 32-jarige centrale verdediger kwam in de zomer van 2021 over van het Oostenrijkse LASK en is sindsdien een belangrijke speler in de achterhoede van Feyenoord.

Een andere bekende naam uit de selectie van Oostenrijk is Philipp Mwene. De rechtsachter speelde sinds de zomer van 2018 voor PSV, maar werd deze zomer verkocht aan FSV Mainz 05 omdat hij niet meer goed genoeg werd bevonden door de Eindhovenaren.

Een van de sterspelers van Oostenrijk die we ook hier in Nederland kennen is aanvaller Marko Arnautovic. Hij is dit jaar nog kampioen geworden van Italië met Inter Milan, maar begon ooit bij FC Twente. De aanvaller werd in 2006 overgenomen van Floridsdorfer AC door de club uit Enschede. Arnautovic begon daar in de onder 19, maar wist al snel zijn opmars te maken in het eerste van FC Twente. In het seizoen 2008/2009 wist de spits 12 keer het net te vinden en verdiende daarmee een mooie transfer naar Inter Milan.

Vooruitblik

Oostenrijk speelt vaak in een 4-2-3-1 formatie, om zo breed mogelijk te staan wanneer zij in balbezit zijn. Nederland kan dan ook veel aanvallen over de flanken verwachten waar vaak een paar snelle spelers staan.

Oostenrijk moet het dit EK doen zonder sterspeler David Alaba. De verdediger van Real Madrid is al lange tijd geblesseerd. Alaba speelt vaak op het middenveld voor de Oostenrijkers en is een belangrijke schakel in hun voetbal. Toch weet Oostenrijk het verlies van hun sterspeler goed op te vangen. Hun middenveld blijft een van hun sterkste punten. Met spelers als Sebastian Laimer en Marcel Sabitzer hebben ze hier twee sterke, goed voetballende spelers rondlopen die het spel voor de Oostenrijkers bepalen.

Oostenrijk moet het vooral hebben van hun goede verdedigende spel. Niemand zet een stap te weinig; conditioneel zijn ze dan ook allemaal erg sterk. Oostenrijk probeert door hoog druk te zetten de bal op het middenveld al te veroveren. Nederland moet proberen hier onderuit te moeten voetballen. Wanneer dit lukt maken de oranjeleeuwen een grote kans om de drie punten binnen te slepen.

Lees hier meer over de selectie van Ronald Koeman

Feyenoord-doelman vertrekt