Feyenoord en de grootste verrassing van deze transferzomer...

Feyenoord heeft deze transferzomer al enkele nieuwelingen verwelkomd. Naast sterkhouders als Ramiz Zerrouki en Thomas van den Belt kan Het Legioen komend seizoen ook gaan genieten van de nog redelijk onbekende Yankuba Minteh. Wat voor speler hebben de Rotterdammers in huis gehaald? Een profielschets van de negentienjarige vleugelaanvaller.

Spelerscarrière

Yankuba Minteh Moat zag op 22 juli 2004 het levenslicht in Gambia en speelde in de jeugd van Steve Biko FC. Vorige zomer ruilde hij de club uit Gambia in voor het Deense Odense BK. Na twee wedstrijden voor de Onder 19-ploeg te hebben gespeeld werd de aanvaller overgeheveld naar de hoofdmacht. Zijn officiële debuut voor het eerste elftal volgde op 10 september 2022 en werd er een om nooit te vergeten. In de thuiswedstrijd tegen FC Kopenhagen kwam Minteh in de 83ste minuut, bij een stand van 1-1, binnen de lijnen. Slechts drie minuten later was het al raak voor de debutant. Zijn debuutseizoen mag gerust als succesvol worden bestempeld: vier goals en zes assists in zeventien optredens in de hoofdmacht van Odense BK én een oproep voor de nationale ploeg van Gambia.

Zijn goede prestaties zijn niet onopgemerkt gebleven. Op 12 juni jongstleden maakte Minteh voor een bedrag van om en nabij zeven miljoen euro de overstap naar Newcastle United, dat de aanwinst direct weer verhuurde aan Feyenoord. Manager Eddie Howe ziet in de aanvaller op dit moment nog geen meerwaarde voor zijn ploeg en laat hem ervaring opdoen in De Kuip. Feyenoord huurt de jonge buitenspeler voor een seizoen van 'The Magpies'. De Rotterdammers hebben geen optie tot koop kunnen bedingen, waardoor zijn verblijf in De Kuip dus beperkt blijft tot een jaar. "Ik verheug me erop om voor de regerend landskampioen te gaan spelen. Het is een eer om het shirt van Feyenoord te dragen. Ik ben dankbaar voor deze kans en ga er alles aan doen om me als voetballer te verbeteren. Ik weet zeker dat Feyenoord me gaat helpen om mijn doelen te bereiken – net als dat ik ervan overtuigd ben dat ik Feyenoord op mijn beurt kan helpen in de sportieve ambities", zo reageerde de aanwinst tegenover de clubkanalen van Feyenoord op zijn transfer.

Debuut voor Feyenoord

Zijn (officieuze) debuut in de hoofdmacht van de Stadionclub volgde op 8 juli. In de met 3-1 gewonnen oefenwedstrijd tegen PEC Zwolle mocht de aanvaller 45 minuten meespelen. Daarin liet hij een goede indruk achter én kwam hij tot scoren. "Hij was er als de kippen bij om die bal te pakken. Vanaf de bank werd bepaald dat Minteh die strafschop moest nemen en dat deed hij uitstekend", vertelde Martijn Krabbendam, clubwatcher namens Voetbal International, na afloop van het oefenduel. "Hij maakte sowieso een hele goede indruk moet ik zeggen. Dan let je op bepaalde dingen. Manier van vrijlopen, snelheid en overzicht. Iedereen die de wedstrijd heeft gezien, hij legde vier ballen panklaar voor de spits. Deze speler wordt natuurlijk alleen nog maar fitter en beter. Dan heeft Feyenoord er een goede versterking bij denk ik".

Ook binnen de selectie van Feyenoord kan Minteh rekenen op lovende woorden. "Yankuba Minteh en Leo Sauer hebben nu al meerdere wedstrijden een uitstekende indruk achtergelaten", liet trainer Arne Slot eerder deze week in gesprek met Voetbal International weten. "Er zijn meer jongens die het prima doen, maar die twee hebben het deze week wel laten zien. Dat zijn jongens waarvan we de ontwikkeling met heel veel interesse gaan volgen".

"Yankuba heeft een goede actie en is niet normaal snel. Die kunnen we heel goed gebruiken voorin", oordeelde concullega Alireza Jahanbakhsh, die Minteh probeert te begeleiden. "Dat vind ik heel belangrijk, zeker bij een jongen als Minteh, die uit een heel ander land komt en een heel andere achtergrond heeft. Dan heb je wel hulp nodig, die probeer ik te bieden".

Type speler

Het nieuwe voetbalseizoen is nog vroeg, maar de voortekenen rond Minteh zijn vooralsnog positief. De grote vraag is: wat voor speler heeft Feyenoord in huis gehaald? Het doorgaans goed geïnformeerde 1908 schrijft dat Minteh een jongen is met potentie, maar tegelijkertijd een mindere kant heeft. "Met één seizoen profervaring en zijn jonge leeftijd, heeft Minteh meerdere disciplinaire problemen gehad bij zijn vorige club. Zo werd de tiener op vrijdagnacht in een nachtclub gespot, waar zondag een wedstrijd op het programma stond. In een wedstrijd tegen FC Nordsjaelland liet de Gambiaan zijn ongenoegen over zijn wissel blijken door een cornervlag kapot te trappen. Het incident leverde hem twee wedstrijden schorsing op. Vier dagen later moest hij door teamgenoten tegengehouden worden omdat hij het met teamgenoot Frøkjær-Jensen aan de stok kreeg op de training", aldus de Feyenoord-website.

1908 heeft bovendien de data van Minteh naast die van de Feyenoord-buitenspelers van vorig seizoen gelegd (Igor Paixão, Javairô Dilrosun, Alireza Jahanbakhsh, Oussama Idrissi en Patrik Wålemark). In zijn aanvallende statistieken blinkt Minteh niet zozeer uit, maar hij zet per 90 minuten wel meer dribbels in dan de andere spelers op zijn positie. Daarbij moet echter de kanttekening worden geplaatst dat het slagingspercentage van die dribbels het laagst van de vijf is. Met een passingsnauwkeurigheid van 66 procent scoort hij beduidend lager dan bijvoorbeeld Idrissi (84 procent) en Dilrosun (80 procent). Hoe dat kan? Minteh kiest in vergelijking met andere buitenspelers vaker voor de individuele actie, wat vaker leidt tot balverlies. Verdedigend gezien scoort de Feyenoord-aanwinst met afstand het hoogst ten opzichte van de overige vleugelaanvallers: 7,6 succesvolle defensieve acties per 90 minuten.

"Yankuba Minteh is op basis van de statistieken niet een speler van wie we moeten verwachten dat hij er meteen staat. Maar met zijn snelheid en drive kan hij zeker vanaf de bank voor problemen zorgen bij de tegenstander. Met zijn 18 jaar valt er nog voldoende te verbeteren, met name zijn aanvallende rendement. Maar Newcastle haalt niet zomaar een 18-jarige voor 6 miljoen pond. Minteh bezit potentie, en als het hem lukt om een beetje van zijn wilde haren kwijt te raken, gaat Feyenoord er veel plezier aan beleven", zo luidt de conclusie.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers