De topscorers van Ajax in de laatste tien seizoenen op een rij! Haalt Haller Tadic nog in?

Sébatien Haller staat momenteel op 32 goals in 33 wedstrijden en gaat voor 99% zeker de topscorer worden van Ajax dit seizoen. De Ivoriaanse spits staat met negentien goals bovenaan de ranglijst van de Eredivisie, maar staat ook met elf goals op de tweede plek in de Champions League. Een kijkje naar de afgelopen topscorers van de Amsterdamse club tijdens de vorige tien seizoenen.

(TEKST GAAT VERDER ONDER AFBEELDING)

tien laatste topscorers ajax: haller, tadic, neres, milik, schone, siem de jong

Dušan Tadić

Vanaf het seizoen 2018/2019 kroonde Tadić zich drie jaar achter elkaar tot topscorer van Ajax. De Servische aanvaller werd in 2018 overgenomen van Southampton en scoorde tot nu toe in al zijn seizoenen het vaakst van elke Ajax speler. In het seizoen 2019/2020 maakte hij samen met Quincy Promes zestien goals. Tadić maakte in zijn eerste campagne bij Ajax 38 goals in 56 wedstrijden. Dit waren de meeste doelpunten van een Ajacied sinds Luís Suárez in 2009/2010 (49). Verder vond de Serviër in het seizoen 2020/2021 22 keer het net.

Kijk hier naar de tien mooiste doelpunten van Tadić in het shirt van Ajax

David Neres

Ajax beleefde in 2017/2018 een rampjaar. De Amsterdammers vlogen er in de voorronde van de Champions League al uit tegen OGC Nice en in de Europa League kwam Ajax ook niet verder dan de voorronde nadat er twee keer verloren werd van Rosenborg BK. In de competitie eindigden de Ajacieden op de tweede plek, vier punten achter PSV. Eén lichtpuntje in het seizoen was de Braziliaanse aanvaller Neres. De sambaspeler scoorde veertien keer. Dit was één keer meer dan Donny van de Beek en Klaas-Jan Huntelaar.

Kijk hier naar de tien mooiste goals van Neres namens Ajax

Kasper Dolberg

In het seizoen 2016/2017 haalde Ajax de finale van de Europa League. Dolberg vond toen zes keer het net in Europa en 23 keer in totaal. De Deense spits maakte tijdens dit seizoen een hattrick tegen NEC waardoor hij de jongste buitenlandse speler werd die driemaal scoorde in één wedstrijd voor Ajax. In de twee halve finale duels tegen Olympique Lyon was de Deen in beide duels trefzeker. In 2019 verkaste Milik naar het Franse OGC Nice.

Zie hier alle 45 doelpunten die Dolberg maakte voor de Amsterdammers

Arkadiusz Milik

In 2014 kwam de Poolse spits Milik op huurbasis over van Bayer Leverkussen. Tijdens deze verhuurperiode scoorde Milik 23 doelpunten en werd daarmee clubtopscorer, waarna Ajax de spits definitief overnam van de Duitse ploeg. In het seizoen 2015/2016 kroonde Milik zich wéér tot clubtopscorer door 24 keer te scoren. De spits won geen prijzen met de Amsterdammers en maakte in de zomer van 2016 de overstap naar Napoli voor 32 miljoen euro.

Lasse Schöne

De eerste verdedigende middenvelder die topscorer werd van Ajax sinds Aron Winter in 1989/1990. Met veertien doelpunten kroonde Schöne zich tot deze titel in 2013/2014. Eén jaar eerder kwam de Deense middenvelder over van NEC. Ajax eindigde als nummer één in de Eredivisie, maar strandde in de laatste zestien van de Europa League. Schöne stond met twee goals meer dan de nummer twee, Kolbeinn Sighórsson, op de eerste plek van de topscorersranglijst. De Deen maakte in totaal 64 doelpunten in 286 wedstrijden voor de Amsterdammers.

Kijk hier naar de tien mooiste doelpunten van Schöne in het shirt van Ajax

Siem de Jong

Mede dankzij de goals van aanvallende middenvelder De Jong kroonde Ajax zich vier seizoenen achter elkaar tot landskampioen. In het seizoen 2012/2013 maakte het jeugdproduct van de Amsterdammers zestien doelpunten, waarvan twaalf in de competitie. Een seizoen eerder scoorde De Jong ook de meeste doelpunten in de selectie van Ajax, toen trof hij zeventien keer doel. In totaal maakte de gelegenheidsspits 88 goals voor de Amsterdammers in 277 wedstrijden.

Kijk hier naar tien prachtgoals van Siem de Jong

Feyenoord-doelman vertrekt