KNVB voerde gesprekken in Qatar: "Er gaan nog steeds veel zaken fout"

De KNVB is onlangs met een delegatie afgereisd naar Qatar. De Nederlandse bond is onderdeel van de UEFA-werkgroep voor mensenrechten en arbeidsrechten. Er is gesproken over de situatie van arbeidsmigranten, persvrijheid en over de LHBTI-rechten.

Er waren meerdere delegaties aanwezig. Naast Nederland waren er ook vertegenwoordigers uit Duitsland, Zwitserland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Engeland bij. Finland en Rusland sloten online aan. De KNVB schrijft in een statement dat het doel is om 'de aandacht voor het WK te gebruiken om duurzame veranderingen in Qatar te bewerkstelligen'.

Er werden ook gesprekken gevoerd met verschillende arbeidsmigranten, volgens secretaris-generaal Gijs de Jong. "Ze zien het WK ook als een onderdeel van de oplossing. Tegelijkertijd gaan er ook nog steeds veel zaken fout. Zo wordt de hulp in de huishouding soms slecht behandeld en sommige bedrijven proberen de nieuwe wetgeving te ontwijken".

Later deze maand reist de KNVB opnieuw af naar Qatar. Ditmaal met als doel om naar de faciliteiten te kijken voor de Oranje-selectie. Net zoals op de voorgaande WK's zullen er voorbereidingen getroffen worden in samenwerking met de Nederlandse ambassades.