WK-deelnemers uitgelicht: Polen, de Wit-Roden

Het WK 2022 in Qatar gaat 20 november van start. 32 landen strijden voor de felbegeerde wereldtitel en het belooft een waar spektakel te worden. Ter voorbereiding van het Wereldkampioenschap zoomen we in op alle 32 deelnemers. Een van de 32 deelnemers is Polen. De Wit-Roden kwalificeerde als tweede van groep I achter Engeland. Verder zat Polen in de groep met Albanië, Hongarije, Andorra en San Marino. Dit is alles wat je moet weten over Polen.

Geschiedenis van Polen op het WK

De eerste keer dat Polen meedeed aan een WK was in 1938. Polen vloog toen al in de eerste ronde uit het toernooi na een 6-5 nederlaag tegen Brazilië. De eerstvolgende keer dat Polen meedeed aan een WK was in 1974. Toen werden de Polen derde, nadat ze Brazilië versloegen in de wedstrijd om de derde en vierde plek. Polen is daarna nog één keer derde geworden op een WK. Dit was op het WK van 1982 waarbij Polen in de halve finale het aflegde tegen uiteindelijk winnaars Italië. De Wit-Roden wisten uiteindelijk wel van Frankrijk te winnen 3-2 in de wedstrijd om de derde en vierde plaats waardoor Polen dus wederom derde werd. Hierna wist Polen niet meer voorbij de achtste finales van het toernooi te komen en wisten de Polen zich slechts 4 keer te kwalificeren voor een WK na 1982.

De ster van Polen: Robert Lewandowski

Robert Lewandowski is de grote man bij Polen en is momenteel een van de beste spitsen ter wereld. De Pool komt uit voor FC Barcelona waar hij tot dusver in zestien wedstrijden maar liefst zeventien keer tot scoren kwam en ook nog eens vier assists gaf. Lewandowski speelde voordat hij naar FC Barcelona vertrok voor Bayern München waar hij ook uiterst succesvol was. Hij scoorde 344 doelpunten in 375 wedstrijden voor de Duitsers en verbrak in het seizoen 20/21 het topscorersrecord van Gerd Müller in de Bundesliga door 41 keer het net te vinden in één seizoen. Voor de nationale ploeg is Lewandowski ook van onschatbare waarde. In 134 interlands heeft ‘Lewy’ 76 keer gescoord, waaronder een doelpunt in de WK Kwalificatie Play-Off tegen Zweden. Elke verdediger moet op z’n hoede zijn tegenover Lewandowski, want deze Poolse spits zal zich graag willen laten zien op dit WK.

Huidige bondscoach

De huidige bondscoach van Polen is Czesław Michniewicz. Michniewicz is sinds 31 januari 2022 aangesteld maar boekt tot nu nog wisselvallige resultaten. Van de acht wedstrijden waarin Michniewicz bondscoach was werden er drie gewonnen, twee gelijkgespeeld en drie verloren. Wel kwalificeerde Polen zich voor het WK onder zijn leiding door een 2-0 overwinning op Zweden voor de kwalificatie play-off. Voordat Michniewicz bondscoach werd trainde hij diverse Poolse ploegen met als meest recente werkgever Legia Warschau, waarmee hij in het 2020/21 seizoen nog kampioen van Polen werd. Polen heeft genoeg goede spelers tot hun beschikking aankomend WK en als Michniewicz de juiste tactiek weet te vinden kan Polen een lastige tegenstander zijn voor elke ploeg.

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘WK-deelnemers uitgelicht’

WK-deelnemers uitgelicht: Ghana, The Black Stars

WK-deelnemers uitgelicht: Zuid-Korea, Aziatische Tijgers

WK-deelnemers uitgelicht: Portugal, Seleção das Quinas

WK-deelnemers uitgelicht: Servië, The Eagles

WK-deelnemers uitgelicht: Kameroen, de Ontembare Leeuwen

WK-deelnemers uitgelicht: Zwitserland, Rossocrociati

WK-deelnemers uitgelicht; Brazilië, de Goddelijke Kanaries

WK-deelnemers uitgelicht: Canada, The Canucks

WK-deelnemers uitgelicht: Marokko, Leeuwen van de Atlas

WK-deelnemers uitgelicht: Kroatië, Vatreni

WK-deelnemers uitgelicht: België, Rode Duivels